Tohle byl ten večer. Ale evropský fotbalový mrňous dál čeká na první výhru od roku 2004

Když projíždíte žebříčkem FIFA, přibližně odrážejícím sílu jednotlivých fotbalových reprezentací světa, na úplně posledním – 211. – místě naleznete San Marino. Maličká enkláva obklopená Itálií nevyhrála zápas od roku 2004. Ve středu večer měla jedinečnou příležitost šílenou negativní šňůru utnout. Po hodně dlouhé době šla do utkání jako favorit. Ale ani Seychely se mrňousem nenechaly porazit…

V Evropě byste marně hledali většího otloukánka. Například v roce 2016 schytalo San Marino od Německa výprask 0:8. Vítězové tehdy tým plný amatérů nešetřili ani slovně po zápase. Tahoun Bayernu Mnichov Thomas Müller se nechal slyšet, že taková utkání jsou zbytečná, někdejší šéf bavorského klubu Karl-Heinz Rummenigge přidal, že reprezentace malého státečku nemá s profesionálním fotbalem nic společného.

To se tehdy Sanmarinců dotklo. Vzkázali, že hrají pro radost, užívají si jedinečnou konfrontaci s hvězdami, čímž si plní sny. Už několikrát ukázali, že dokážou oslavovat maličkosti. Vstřelený gól je pro ně vzácnost, a tak každá ojedinělá branka znamená obrovskou euforii. Obránce Dante Rossi si zase poplakal, když jeho tým dokázal předloni na podzim vůbec poprvé v historii odehrát dvě utkání bez inkasovaného gólu po sobě.

Od proslzeného duelu s Gibraltarem muselo San Marino na další úspěch čekat. Dohromady 19 zápasů v řadě reprezentanti země s 34 000 obyvateli prohráli. Některé byly těsné, jiné destruktivní. Třeba Anglie si odvezla vítězství 10:0. Ale ve středu 21. září přišla událost, kterou by šlo nazvat: „Teď, nebo nikdy.“

Mančaft přezdívaný „La Serenissima“ si domluvil přátelské střetnutí se Seychelami. San Marino se dlouhé roky přesvědčuje, že soupeři z domovského kontinentu jsou nad jeho síly. Dokáže potrápit například Maltu nebo Gibraltar, ale úsilí vede maximálně k remíze. Jedinou výhru v dějinách si připsalo v dubnu 2004 proti Lichtenštejnsku.

To ještě neexistoval Twitter, americký prezident George Walker Bush byl ve svém prvním funkčním období a firma Nokia prodávala svůj úspěšný model 3310. A tehdy narozené děti už jsou dnes dospělé.

Pro to, aby ke 123 zápasům bez výhry nepřibyl už žádný další, měl tým trenéra Fabrizia Costantiniho jedinečnou příležitost. Ve svém historicky teprve druhém utkání s neevropským protivníkem – po letošním zápase s Kapverdami – se San Marino dokonce ocitlo v pozici favoritů. Bookmakeři mu přiřkli kurz 1,4:1, Seychely dostaly přibližně 8:1. A to navzdory tomu, že nejhorší tým žebříčku FIFA hostil 198. celek pořadí, který nevyhrál „jen“ 45 utkání v řadě.

Dostaveníčko dvou mrňousů se málem neuskutečnilo kvůli potížím afrického ostrovního státu při cestě do Evropy. Hrozba zrušení však nakonec padla.

San Marino bylo dominantní, mělo několik gólovek, ale stejně období sucha neukončilo. V následujícím klání v Lize národů proti Estonsku už budou šance podstatně menší.

„Tohle byl náš večer, ale zapomněli jsme skórovat. Mám zlomené srdce,“ napsal správce fanouškovského účtu San Marina.

Aspoň ale po takřka dvou letech nedostalo gól.

Tagy:
fotbal sport San Marino Seychely sanmarinská fotbalová reprezentace FIFA