Tohle do Kataru neberte. Kromě piva mohou fanoušky dostat do problémů i sexuální pomůcky

Pořadatelé mistrovství světa v Kataru očekávají, že do malého emirátu přicestuje během šampionátu 1,5 milionu návštěvníků. A mnoho z nich se bude muset ještě před odletem za fotbalovým zážitkem přizpůsobovat. Protože to, co je jinde zcela běžné, může v hostitelském státu znamenat potíže. Takže například není radno s sebou do dějiště „mundialu“ tahat vepřové maso, alkohol nebo sexuální pomůcky.

Největší fotbalovou akci na této planetě hostí země, ve které je homosexualita vnímána jako „duševní porucha“. Aspoň tak ji pojmenoval bývalý reprezentant a nyní ambasador očekávaného turnaje Chalídem Salmán. Gayové a lesby sice mohou do konzervativního Kataru přicestovat, ale už z několika stran zaznělo, že by bylo dobré, aby nebyli sami sebou. „Aby se děti nenaučily něco nesprávného,“ podotkl Salmán.

Toto ale není jediná položka na seznamu zakázaných věcí pro statisíce hostů z celého světa. Fanoušci a fanynky by si měli dobře promyslet, co zabalí do svých kufrů před tím, než odletí směr Dauhá.

Rozhodně si s sebou nemohou přibalit láhve či plechovky jakéhokoliv alkoholu. Dovoz těchto nápojů do Kataru je nezákonný a na místě je nelze běžně sehnat. Během mistrovství platí výjimka v luxusních hotelech a také fanzónách. Když si navíc budou chtít fotbaloví příznivci koupit pivo, musí zaplatit jakousi daň za hřích. V přepočtu má vyjít půllitr zlatavého moku na 360 korun.

Pokud se fanoušci odváží vyhnout katarské pivní drahotě – přece jen zariskují a zkusí propašovat pití pro dospělé – může jim hrozit i vězení.

Ačkoliv je nyní digitální doba, na „blacklistu“ se nachází i dovoz pornografických materiálů. Pak také sexuální pomůcky, vepřové výrobky nebo náboženské knihy. Až návštěvníci vstoupí do příletové haly mezinárodního letiště Hamad, při skenu zavazadel by neměly být objeveny ani elektronické cigarety, vaporizéry či kusy skromného oblečení.

Mírnější formou trestu za provinění může být pokuta, přísnější deportace a nejstriktnější zmiňované odnětí svobody.

Regulemi osekaný šampionát oficiálně startuje v neděli 20. listopadu zápasem mezi domácími Katařany a Ekvádorem.

Tagy:
alkohol pravidla homosexualita fotbal sport zákony Mistrovství světa v Kataru 2022 Mistrovství světa ve fotbale Katar