Tolik komunistů není snad ani v KSČM. Lidé si utahují z Pirátů kvůli výrokům Michailidu

Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík.

Rozbroje mezi členy Pirátské strany

Lidé na sociálních sítích vášnivě rozebírají výroky kandidátky na předsedkyni Pirátů Jany Michailidu. Ta v září mimo jiné otevřeně přiznala, že je přesvědčenou komunistkou, a své kolegy vybízela ke čtení marxistických děl. Její ideologické názory glosoval i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) či expremiér Mirek Topolánek. Navzájem se do sebe pustili i členové Pirátské strany.

„Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse na pirátském fóru Lukáš Doležel loni v září.

„Pokud ti není jasné, co znamená komunismus, doporučuju si přečíst něco o marxismu. Moje přesvědčení o ideálním chodu světa pro všechny okolo se pak dá nazvat liberálně socialistickým,“ pokračovala Michailidu. Rovněž zmínila, že zrušení duševního vlastnictví je neoddiskutovatelnou součástí pirátství a jeden z hlavních bojů pirátského hnutí proti kapitalismu.

Poté, co tyto výroky na sociálních sítích ve středu připomněl její stranický kolega Mikuláš Ferjenčík, si Michailidu získala výraznou pozornost médií i politiků.

„Kandidátka na šéfku Pirátů Jana Michailidu přiznala, že je přesvědčením komunistka. Toto přiznání z řad Pirátů oceňuji a beru ho jako potvrzení toho, co my na magistrátu už dávno víme,“ glosoval europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil.

Svým výrokem narážel na fakt, že s kooperací Pirátů a TOP 09 na úrovni Prahy není dlouhodobě spokojen. K Pospíšilovi se přidal bývalý předseda ODS a expremiér Mirek Topolánek. Ten si dovolil srovnání Pirátů s europoslankyní a šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou.

„Michailidu jako doktorandka určitě ví, co je to oxymóron. Za označení řady Pirátů jako neomarxisty jsem dostával čočku. Zlatá Káča Konečná,“ napsal Topolánek na Twitter za doprovodu vysmátého emotikonu.

Piráty neušetřil ani satirický účet na Twitter Poslední skaut. Ten se k situaci na sociálních sítích vyjádřil následovně: „Pročítám si pirátské diskuse a říkám si, že tolik pravověrných komunistů snad není ani v KSČM.“ Mnoho Pirátů teď ostře kritizuje Ferjenčíka, že na zhruba čtyři měsíce stará vyjádření Michailidu vůbec upozorňoval. Asi nejvíce se do něj pustila europoslankyně Markéta Gregorová.

„Jdi do p*dele, poškodil jsi stranu mnohem víc, než kdy dokáže Janka. Na rozdíl od ní, která dobrovolnicky maká dnem i nocí na tom, aby se nám to kvůli takovým, jako jsi ty, nerozpadlo pod rukama, se jen sápeš po placených místečkách,“ vzkázala mu. Ferjenčík se přitom své straně podle svých posledních slov snažil pomoci.

Když na kontroverzní výroky Michailidu upozornil, uvedl k tomu: „Jste připraveni tohle vysvětlovat, až ji zvolíme?“ Piráti si totiž budou tento víkend volit nové vedení a Michailidu je jedna z kandidátek na předsedkyni. Kromě ní se o post šéfa uchází i senátor Lukáš Wagenknecht, ostravský radní David Witosz a současný šéf strany Ivan Bartoš.

Tagy: