Tomáš Čupr, zakladatel Slevomatu a Rohlíku: Ve svém týmu nechci průměrné lidi

„Díky pobytu v zahraničí jsem se přestal poflakovat a naučil jsem se mít řád a disciplínu.“ V pořadu KB Interview Martina Moravce na CNN Prima NEWS to řekl Tomáš Čupr, muž, který svými nápady usnadňuje Čechům život, zakladatel společností Slevomat, Dáme jídlo a Rohlík. V rozhovoru se zmínil i o tom, jak se kvůli stresu a práci dostal na scestí s alkoholem.

Tomáš Čupr v pořadu KB Interview odpovídal na dotaz, jak se dostal k podnikání, když jeho matka je úřednice a otec strojvedoucí. „Nevím, kde se ve mě vzal ten podnikatelský duch. Jediným podnikatelem byl dědeček. Rodiče ze mě chtěli mít policistu, protože prý mají dobrou penzi,“ zavzpomínal.

První dva roky firmy jsou boj

O podnikateli se říká, že umí být na své spolupracovníky pěkný pes. „Myslím, že tomu tak bylo dřív. Byl jsem mladý a nezkušený. Navíc všechny rané fáze projektů byly de facto taková válka, kde není čas na pocity, takže tam jsem tvrdý byl. První dva roky firmy jsou vždycky boj,“ sdělil Čupr. Dodal ale, že zpětně toho trochu lituje a mohl si čas s lidmi a kolegy víc užívat.

Zakladatel plánuje některé své firmy posunout i za hranice České republiky. „Nadechujeme se teď v Rohlíku k expanzi do Berlína a Vídně. Stojím si tedy za tím, že nechci v týmu průměrné lidi, protože s nimi takovou věc neudělám,“ myslí si Čupr.

Dostal se na scestí s alkoholem

V pořadu Tomáš Čupr také mluvil o tom, jak si během pobytu v zahraničí uvědomil spoustu věcí. „Do Velké Británie jsem jel původně na tři měsíce, ale zůstal jsem tam šest let. Během toho jsem si ale prošel i bídou,“ řekl podnikatel. „Díky pobytu v zahraničí jsem se naučil mít řád a disciplínu. Když jste flákač v cizí zemi a nemáte podporu rodičů, tak zkrátka máte hlad. Byly dny a týdny, kdy jsem hledal ztracené pence, abych si mohl koupit aspoň chleba,“ popsal.

I když je uznávaným podnikatelem a investorem, nebyly jeho dny vždy růžové. „Málo se mluví o tom, co se s podnikatelem děje uvnitř, když založí firmu, co rychle roste. Člověk má najednou odpovědnost za desítky zaměstnanců, tisíce zákazníků a je to velký nápor na emoce. Ráno můžete být totálně na vrcholu a večer přijde něco, co vás srazí na kolena,“ svěřil se Čupr. „Já tento stav měl pár let a sešel jsem kvůli tomu na scestí s alkoholem. Naštěstí jsem se z toho rychle vyhrabal,“ dodal Čupr.

Tagy: