V obyváku 18 °C, ve školách jen o stupeň víc. Ministerstvo připravilo plán pro topnou krizi

Termostat

Současné zásoby plynu by měly stačit

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách budovy vytápěly na nižší teplotu. Cílem je reagovat na případný výpadek dodávek plynu a dosáhnout potřebných úspor. MPO o tom ve středu informovalo v tiskové zprávě. Opatření je součástí unijního cíle snížit spotřebu plynu v členských zemích o 15 procent. Například v centrálně vytápěných obývacích pokojích nebo kancelářích se má teplota snížit na 18 °C, ve školních učebnách by se topilo jen na 19 °C.

MPO v navrhované vyhlášce stanovuje teploty pro jednotlivé druhy budov a místností. Teplota 18 °C má být také v kuchyních, jídelnách nebo dětských pokojích. V současnosti tam je podle MPO je kolem 20 °C. V koupelnách by měla teplota klesnout z orientačních 24 na 19 °C. Například v předsíních nebo chodbách je podle MPO současná orientační teplota 15 stupňů, ta by se měnit nemusela.

V halách nebo místnostech s přepážkami by měla teplota podle návrhu klesnout z 18 na 15 °C. V učebnách škol by pak mělo být namísto 20 jen 19 °C, v tělocvičnách by se ale naopak mělo zatopit z 15 na 17 stupňů. V mateřských školách má být nově 19 °C. V nemocničních pokojích má teplota klesnout z 22 na 20 stupňů, stejně tak v ordinacích. V čekárnách má být 18 stupňů, na operačních sálech 20 stupňů místo současných 25. V hotelových pokojích návrh počítá se snížením vytápění o dva stupně na 18 stupňů Celsia, stejně tak na kolejích a ubytovnách.

Vyhláška navrhovaná MPO stanovuje hranici, pod kterou by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota tuto hranici měla přesáhnout maximálně o jeden stupeň. Tato hranice se dále navyšuje pro jednotlivé místnosti podle toho, kolik mají venkovních stěn. V místnostech s jednou venkovní stěnou tak bude tato hranice vyšší o jeden stupeň Celsia, v prostorách se dvěma venkovními stěnami o 1,5 stupně a v prostorách se třemi venkovními stěnami o dva stupně Celsia.

Pro případ eskalace války

„Naším cílem je mít připraveny legislativní nástroje, které nám pomohou dosáhnout potřebných úspor v případě, že by ruský diktátor Vladimir Putin dále eskaloval svou energetickou válku,“ řekl k návrhu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

V současné právní úpravě je nejnižší možná teplota v pobytových místnostech stanovena projektem budovy, který vychází z technické normy a výpočtových hodnot stanovených podle takzvané orientační teploty. Nová pravidla plynoucí z vyhlášky by měla platit pro odběratele napojené na soustavy zásobování tepelnou energií, výjimkou jsou soustavy využívající alespoň z 80 procent obnovitelné zdroje energie. Vyhláška se tedy vztahuje především na uhelné a plynové zdroje a také na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje.

Tagy:
Vladimir Putin Evropská komise plyn energetika Starostové a nezávislí topení Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky stupeň Celsia