O snížení teploty už je rozhodnuto, říká expert. Jakou fixaci cen energií doporučuje?

ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor

Jiří Gavor o fixaci cen energií

Lidem s končící fixací mohou ceny energií několikanásobně vyskočit. Ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poradil, že fixovat ceny například na tři roky není za momentální situace dobrý nápad. Prozradil také, jaká opatření nás čekají v souvislosti se šetřením.

Konec fixace cen se týká až poloviny zákazníků energetických firem. Jenže všichni dodavatelé zdražují a najít nejvýhodnější nabídku není samozřejmostí.

„Není to situace jako v minulých letech, kdy se dodavatelé prali o zákazníka. Když si dal člověk práci, našel levnější nabídku. Nyní je to složitější, ale pořád jsou na trhu rozdíly. S novým cenovým předpisem se stále dá něco dělat,“ upozornil Gavor.

Při uzavírání nové smlouvy ale varuje před dlouhými fixacemi. „Nedoporučoval bych na tři roky, protože snad se momentálně nacházíme na cenové špičce. Navíc bychom byli velcí pesimisté a sázeli na dlouhotrvající válečný konflikt na Ukrajině,“ uvedl ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

„Když je ale dobrý dodavatel, dvouletou fixaci bych doporučil,“ dodal. V nevyzpytatelné době lze prý sáhnout i po nedávno proklínaných spotových cenách. „Je to paradox doby, kdy se mění ekonomika i situace na bojišti. I já jsem radil, ať se lidé po krachu Bohemia Energy ze spotových cen vyvážou. Teď už to ale neplatí,“ připustil Gavor změnu svého postoje.

O nových opatřeních je rozhodnuto

Otázkou je, jak co nejvíce ušetřit, ale zároveň si zachovat alespoň částečný teplotní komfort, na který jsou lidé zvyklí. Jenže například v německém Hannoveru rozhodli o omezení dodávek teplé vody do tělocvičen, sportovních hal a městského bazénu. Veřejné budovy navíc zůstanou bez venkovního osvětlení a teplota na jejich chodbách klesne na 10 až 15 °C.

Gavor naznačil, že podobná opatření brzy čekají i nás. „Práce na vydání příslušných vyhlášek snižujících teploty ve veřejných prostorách nebo posunujících začátek topné sezony, už běží. Je rozhodnuto a vše přispěje k úsporám,“ vysvětlil expert.

Země Evropské unie by měly kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu omezit během nadcházející topné sezony spotřebu plynu o 15 procent. Navrhla to Evropská komise v rámci sady opatření, která mají členským zemím mimo jiné prostřednictvím vzájemné solidarity zajistit dostatek plynu pro domácnosti a klíčové provozy.

„Není to málo, ale obrovsky vysoké ceny energií jsou pákou, která platí na každého. Z dat první poloviny roku vidíme, že se sami uskromňujeme. Záleží ale i na dalších státech. V Německu sahají po daleko tvrdších opatřeních, jinde jsou ale velké pochybnosti,“ konstatoval Gavor.

Tagy: