Noci jsou chladné, topit se ale stále nedá. Něco takového nepamatujeme, připouštějí teplárny

Topná sezona ještě nezačala, něco takového teplárníci nepamatují.

Topná sezona ještě nezačala

Horké dny, chladné noci. I když po setmění klesají teploty někde i hluboko pod deset stupňů, většina domácností si nemůže přitopit. Teplárnám totiž ještě pořád nezačala topná sezona. Teplárníci nepamatují rok, kdy se netopilo už v září.

Jsme připravení, sezona ale ještě nezačala, zní z tuzemských tepláren. „Každý rok jsme připraveni topit od 1. září, kdy už může topná sezona začít. A pak se čeká na vývoj počasí. Ve dvou po sobě následujících dnech musí průměrná denní teplota klesnout pod 13 °C a ani na další den předpověď nesmí ukazovat, že by teploty stouply,“ vysvětlil CNN Prima NEWS ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

A právě tato podmínka stále není splněná, což je podle teplárníků v říjnu něco nevídaného. „Letos je opravdu extrémní rok. Nepamatujeme, že bychom v září nezatopili. Předpokládáme, že by topná sezona mohla začít až někdy koncem příštího týdne,“ dodal Hájek.

ČTĚTE TAKÉ: Kromě ceny elektřiny zvažte i délku fixace, radí expert. Upozornil na největší žrouty energie

Meteorologové ale začátek topné sezony předpovídají na ještě později termín – nejdříve koncem října. „Z předpovědí se zatím zdá, že by měl být opět teplotně nadnormální. Očekáváme, že se maximální teploty budou i nadále pohybovat nad 20 °C. Minimální hodnoty budou nejčastěji kolem 7 °C,“ upozornil meteorolog Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS.

Chladné noci Češi do doby, než k nim dorazí teplo z tepláren, řeší po svém – různými triky. Na přímotopy, vytápění troubou nebo ohřívací lahve alespoň v Praze zatím nedošlo. I právě díky teplým dnům.

„Určitě je vhodné přes den hodně větrat, načerpat co nejvíc tepla. A na noc zavírat okna tak, aby teplo zbytečně neucházelo. Zvláště přímotopy jsou velice drahé,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities a poradce prezidenta Štěpán Křeček a upozornil, že pokud někdo topí troubou v kuchyni, jedná se o velice nákladnou metodu.

Díky vysokým teplotám navíc oproti loňsku prý nejsou na místě obavy o to, jestli bude dost plynu – zásobníky jsou plné z více než 98 %.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šetřit na topení ano, ale ne za cenu vlastního zdraví. Experti radí, na co si dát pozor

Tagy:
Štěpán Křeček meteorolog topná sezóna topení podzim zima Martin Hájek teplotní rekordy