Topolánek: První vlnu zvládli lidi, ne vláda. Babišovi předchůdci by si vedli lépe

Mirek Topolánek

Česko se pravděpodobně znovu vrátí do nejpřísnějšího 5. stupně systému PES. Svátky tak pravděpodobně strávíme v přísném lockdownu. Jak si vláda Andreje Babiše v boji s pandemií koronaviru vede? Co měla udělat jinak? A vedl by si za dané situace někdo lépe? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byl bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek.

„Za celou dobu od ledna marně hledám, za co bych vládu pochválil,“ prohlásil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Topolánek. Nepřisvojuje jim ani zásluhy za zvládnutou jarní vlnu pandemie koronaviru. „Zvládli to lidé, ne vláda,“ řekl expremiér.

Babišův kabinet podle něj totiž selhal v tom, že neaktualizoval pandemický plán, pozdě aktivoval krizový štáb a problémy byly také v obstarání zásob roušek a dalšího vybavení. Připomněl také neúspěch chytré karantény, která nestíhala trasovat a nyní de facto neexistuje.

Velkým krokem vedle pak podle Topolánka bylo letní rozvolnění a otevření hranic, kdy řada Čechů vyjela na dovolenou. Lidé se tímto podíleli na znovuzavlečení koronaviru zpět do země. „Za podzim může jedině vláda. Absolutně nezvládnutá situace,“ řekl expremiér s tím, že nejhorší ze všeho byla „totální ztráta důvěry v systém a opatření“.

Krizi by podle něj zvládl takřka každý Babišův předchůdce. „Skoro každý, kdo tam byl před Babišem, by to zvládl líp,“ řekl Topolánek a vyčetl Babišově kabinetu, že je založen pouze na marketingu a rozdávání dárků.

Bojím se kolaborace ODS s ANO

Za Topolánkovy vlády se svět potýkal s finanční krizí a také epidemií ptačí chřipky. Ke druhé krizi, která má stejně jako pandemie koronaviru zdravotní ráz, řekl, že je třeba se řídit krizovými plány, které mají mít vlády připravené. Nynější vláda však v tomto směru selhala.

On sám se nejspíš naočkovat nechá. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové sice připustil, že kdyby žil sám, tak by asi vakcinaci nepodstoupil. A kdyby byl premiérem, demonstrativně by se naočkovat dal, aby šel příkladem lidem. „Nakonec mě přinutí žena kvůli rodičům,“ vysvětlil svůj důvod k očkování Topolánek.

Expremiér také hovořil o spojování středopravice před volbami do Poslanecké sněmovny v příštím roce. „Tento pokus je nezbytný pro to, aby Babiš odešel,“ řekl Topolánek s tím, že mezi partajemi musí dojít k ústupkům.

Bojí se také toho, že strany by po volbách měly mít samostatné poslanecké kluby. Hrozí se situace, kdy by se Babišovo hnutí ANO dohodlo s některou stranou na vytvoření vlády. Tento scénář Topolánka děsí, především, pokud by v něm svoji roli sehrála i ODS, které dříve šéfoval. „Bojím se, že by ODS mohla po volbách kolaborovat s hnutím ANO,“ dodal expremiér.

Tagy: