Benda: Svět se s invazí změnil. Západ nebezpečí nechápe, válka je pro něj příliš daleko

Marek Benda (ODS)

360° (420)

Předseda poslaneckého klubu Marek Benda (ODS) uvedl, že se svět 24. února změnil, což si ne všichni uvědomují. „Zjistili jsme, že nežijeme v bezpečné Evropě. Západ varování před Rusy nerozuměl a stále nechápe nebezpečí, protože je pro něj válka daleko,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Benda řekl, jak konflikt na Ukrajině ovlivnil vnímání bezpečnosti v Evropě. „24. února se změnil svět a nevím, zda si to všichni uvědomujeme. Stalo se něco, co jsme nezažili od druhé světové války. Od roku 1989 jsme žili v představě konce dějin, že je vše v pořádku a Evropa je bezpečná. To nejhorší, co se podle nás mohlo stát, byl teroristický útok,“ podotkl.

Jenže jsme prý zjistili, že v bezpečné Evropě nežijeme. „Že varování částí východní Evropy – pozor na Rusy – Západ téměř vůbec nerozuměl. Německo typicky nadále budovalo budoucnost na ruském plynu, Polákům za varování nedávali. Svět se změnil a musíme se mu přizpůsobit, nebude to ale jednoduché,“ pokračoval.

Benda se domnívá, že přípravy na možný útok Západ prováhal. „Jsem rád, že naše vláda s polskou a dalšími velmi rychle a jako první zareagovala. Zkuste si na summitu vykládat Španělovi nebo Portugalci, že je zde nebezpečí. Pro ně je to daleko, stejně tak pro USA. Černochová do Spojených států jela hlavně proto, aby jim řekla, že je to v jejich bytostním zájmu,“ pokračoval.

Armáda má bránit vlast

„Buďme upřímní. Víme, jak vypadá situace na hranicích mezi dvěma státy USA? Ne. Pro ně je to taky daleko, a my jim musíme říci, že zde riziko skutečně existuje. Že došlo k napadení suverénní země jejím sousedem a probíhá zde regulérní válka, jakou jsme v Evropě od druhé světové války nezažili,“ dodal.

Hostem pořadu byl také poslanec Jaroslav Bašta (SPD), který mluvil o možných výstupech z cesty Černochové. „Pokud se bude hovořit o tom, že se budeme bránit, mít armádu, která je schopna bránit naše území a je vyzbrojena nejmodernějšími zbraněmi – které se mimo jiné občas používají na Ukrajině – tak se bude jednat o dobrý výsledek,“ uvedl.

Doplnil, že nezbyde nic jiného než zapomenout na demilitarizaci Evropy po roce 1989, kdy se téměř ve všech státech počet vojáků rapidně snížil. „U nás je aktuálně 26 tisíc vojáků, před rokem 1989 jich zde v rámci Československa bylo 200 tisíc. Je nutné si uvědomit, že doby, kdy bylo možné zapomenout na obranu vlastního území, skončily. Musíme se vrátit k základu – armádu máme proto, aby bránila naše území a případně pomáhala spojencům,“ uzavřel.

Tagy: