Tašky létaly vzduchem, do minuty bylo po všem. Obyvatelé Lanžhota popsali řádění tornáda

Tornádo v Lanžhotě vyvrátilo stromy a poškodilo domy.

Tornádo na Moravě

Lanžhot na Břeclavsku v pondělí večer zasáhlo tornádo, potvrdili meteorologové. Přestože bylo slabé, vyvracelo stromy a poničilo asi třicítku střech. Ničivý živel ale tentokrát naštěstí nikoho nezranil. Lidé v úterý odklízeli a opravovali napáchané škody.

Loni v červnu zpustošilo tornádo o síle F4 čtyři vesnice na Břeclavsku a Hodonínsku, vyžádalo si 6 lidských životů a stovky zranění. Téměř na rok přesně zaútočil vzdušný vír znovu. Bouře se slabým tornádem se prohnala Lanžhotem. Za sebou nechala poničené střechy domů a popadané stromy.

„Najednou se zatáhlo, byla hrozná tma, nebylo vidět, obrovský liják a do toho začal foukat vítr. Celé to odhaduji do minuty a bylo po všem,“ popsala místostarostka města Petra Říhová.

Rodinu paní Zajíčkové zasáhlo už loňské tornádo. Její sestře vzalo celý dům v Moravské Nové Vsi a v pondělí poničilo také její vlastní. Syn mu jen taktak unikl. „Zaparkoval auto, zavřel za sebou dveře a v tu chvíli přišla smršť. Začaly lítat tašky ze střechy na jeho auto, které mu to zničilo,“ popsala Leona Zajičková.

Lidé se okamžitě seběhli a začali pomáhat. Odklízení škod zabralo i celé úterý. V části města nešla elektřina. Dopoledne přijeli do Lanžhota meteorologové, kteří začali zkoumat, zda se jednalo o slabé tornádo anebo o silné poryvy větru. „Určitě se snažíme kontaktovat lidi, kteří s tím měli přímou zkušenost, jestli viděli přímo i kondenzační chobot. Budeme sledovat, jak moc jsou poškozené střechy,“ vysvětloval meteorolog Petr Munster.

Experti následně potvrdili, že o tornádo skutečně šlo. Jeho rychlost odhadli na 150 km/h, tedy zhruba poloviční oproti loňskému. Přestože nebylo tak ničivé, místní obyvatele dokázalo opět pořádně vyděsit.

Tagy: