Tornádo trhající střechy, blesky do Eiffelovky, řeky místo ulic. Francii bičovaly silné bouře

Silné bouřky ve Francii

Přes Francii se přehnaly silné bouře

Zaplavené ulice, zrušené koncerty, zavřené parky, přerušená doprava a desetitisíce lidí bez elektřiny. Takové jsou následky bouří, které se přehnaly v neděli odpoledne přes Francii. Zasáhly hlavně Paříž a okolí, ale také západní část země. Vesnicí v severní Normandii se dokonce prohnalo tornádo.

Vichr přes 120 kilometrů v hodině a přes 28 000 blesků. Tak se rozběsnilo počasí po horkém víkendu ve Francii. Lovci mimořádných zážitků si přišli na své. Třeba do Eiffelovy věže v Paříži uhodil blesk hned několikrát. Naopak turisty, kteří museli prchat například z Montmartru, průtrž mračen rozhodně nepotěšila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tropické teploty s výstrahou. Podívejte se, kde v Česku hrozí kolapsy i dehydratace

Opravdu dramatické chvíle pak zažili obyvatelé normandské vesnice Motteville. Bouřka tam přerušila fotbalové utkání – a pak se přihnalo tornádo, informovala stanice BFMTV. Během pár vteřin odneslo několik střech a poničilo zaparkovaná auta.

„Kolem začaly létat židle. A pak se nám najednou zvedla střecha nad hlavou,“ popsal jeden z obyvatel vesnice Bruno Dubuc. „Kusy střechy spadly tady na auto. Kdybych seděl za volantem, asi by bylo po mně,“ ukazoval zase Pierre Dubuc.

Své si Francouzi užili i na silnicích. V rozvodněné řeky se proměnily třeba ulice přímořského letoviska Dieppe, mnoho řidičů pak utopilo svá auta na dálnici vedoucí z pařížského předměstí Sèvres do metropole.

Bouřlivé počasí překazilo nejeden nedělní piknik nebo farmářský trh. A nejen to. Svůj koncert v zahradách známého zámku Fontenbleau musel nakonec zrušit i zpěvák Sting, na kterého se tu těšily tisíce lidí.

Varování před silnými bouřemi v 15 francouzských okresech stále platí.

Tagy: