Toto není Rolls-Royce, ale vyšperkovaná Kia. Má ledničku, masáž chodidel i šatník

Absolutní komfort na palubě není výsadou jen luxusních automobilek v čele s Rolls-Royce nebo Bentley. O své pojetí maximálního pohodlí se podělila také korejská automobilka Kia. Ta nabízí své velké rodinné auto v úpravě pro VIP. Na palubě proto nechybí celá řada specialit.

Kiu Carnival známe z českých silnic spíš jako prostorné rodinné auto než luxusní limuzínu pro bohaté manažery. Korejská automobilka se ale u její nejnovější generace rozhodla, že ji nabídne i lidem, kteří mají řidiče a potřebují na svých cestách co nejvíce klidu a komfortu. Ostatně, v Asii jsou velké rodinné vozy častou volbou VIP, kteří se chtějí vozit na zadních sedadlech.

Model se jmenuje Kia Carnival Hi-Limousine a i přes svou délku 5,2 metru na palubě sveze jen čtyři cestující. Pro dva z nich je připravena extra porce komfortu, která začíná u vyhřívaných i chlazených držáků na nápoje, pokračuje přes zabudované čističky vzduchu, elektricky ovládané záclonky až po zvednutý strop (zvenčí se zdá, že si Kia s sebou veze „rakev“ na zavazadla).

Pozor na podzemní garáže

Komfortní vyhřívaná a chlazená sedadla jsou samozřejmě polohovatelná. V šuplících u podlahy se pak skrývá nejen chladnička na nápoje, ale i unikátní systém pro masáž nohou. Jediným dalším vozem, který tento komfortní prvek nabízí, je německé Audi A8. Zajímavostí je také kufr, který lze proměnit na šatník včetně přihrádky na boty. Manažer tak už nikdy nedorazí na mítink v pomuchlané košili či saku.

Do problémů se auto může dostat jen v některých podzemních garážích. Kvůli zvýšené střeše o 305 mm totiž na výšku měří 2,045 m a to už by pro některá místa mohlo být moc. Dá se ale předpokládat, že auto s manažerem zaparkuje venku před hlavním vchodem.

Kia Carnival Hi-Limousine může být poháněná buď atmosférickým benzinovým V6 o výkonu 290 koní (točivý moment 355 Nm) nebo turbodieselem s objemem 2,2 litru, který produkuje 199 koní a 441 Nm. Prodávat se bude hlavně na domácím trhu v Jižní Koreji, v Česku k mání není a nebude. To je škoda, protože luxusní varianta Hi-Limousine začíná na ceně 88,26 milionu wonů, tedy asi 1 670 000 korun. To je téměř šestkrát méně než standardně vyzdobený Rolls-Royce.

Tagy: