Toyota představila vozítko, které je schopné se proplétat mezi chodci. Jezdí 6 km/h

Tříkolové vozidlo pomáhá uživatelům, kteří jsou schopni samostatné chůze, ale mají potíže ujít delší vzdálenost nebo jít pěšky delší dobu. Toyota C+walk S dokáže spolehlivě vyhodnocovat povrch vozovky ve směru jízdy a pohybuje se obvyklou rychlostí chůze, tedy do 6 km/h. Na jedno úplné nabití ujede, nebo spíš ujde, zhruba 12 km.

Lidé trpící omezenou nebo zhoršující se schopností chůze by mohli dostat velmi účinného pomocníka pro zkvalitnění života. Vozítko C+Walk S bylo navrženo k pohodlnému používání v pěších zónách, kde umožňuje pohyb a komunikaci v jednom prostoru s okolními chodci. Dále je vybaveno bezpečnostními funkcemi pro rozpoznávání překážek, které pomáhají zamezit střetům s překážkami či chodci ve směru jízdy.

Mobilní nákupní taška

Tříkolka s jedním kolem vpředu a dvěma vzadu se vyznačuje štíhlými tvary, aby v daném prostředí nepůsobila rušivě. Používá nízký a široký stupínek ve výšce 130 mm nad zemí, sedadlo umožňující sezení i stání, jakož i výklopné opěrky na lokty.

Představec volantu hladce navazuje na plastovou karoserii, jejíž součástí je i demontovatelná baterie s možností upevnění nebo sejmutí jedním pohybem. Doba jejího nabití je asi 2,5 hodiny, pod sedadlem najdete velký úložný prostor k pohodlnému uložení nákupu.

ČTĚTE TAKÉ: TEST: Toyota GR86 je dinosaurus, na kterém je špatně maximálně tak hlučný větrák

C+Walk S používá bezkartáčové motory zabudované v zadních kolech, které umožňují snadné přejíždění nerovností i překonávání svahů. K rozjezdu, zrychlování, zpomalování a zastavování tříkolky se používají páčky akcelerátoru po obou stranách volantu.

Jednoduchým stiskem páčky se vozidlo rozjede a zrychluje, povolením páčky pak vozidlo postupně zpomalí až do zastavení. Použitím brzdových páček po obou stranách volantu lze v případě potřeby dosáhnout intenzivnějšího zpomalení. Stiskem tlačítka couvání, nezávislého na ostatních ovládacích prvcích, se aktivuje zpětný chod. Na displeji se zobrazuje nabití baterie a rychlost.

Pomůcka pro stárnoucí Japonce

Vozítky pro chodce Toyota reaguje primárně na stárnutí japonské populace. Přibližně pětina tamních občanů starších 75 let dokáže podle průzkumů Toyoty bez problému ujít pěšky pouze vzdálenost do 100 metrů. Dále bylo zjištěno, že z domova vychází o 10 % méně osob starších 75 let než občanů ve věkové kategorii do 65 let. A občané bez řidičského průkazu vycházejí ven dokonce ještě o 20 % méně často. Fyzické schopnosti se s věkem postupně zhoršují, což občany omezuje v jejich denních aktivitách, jako je nakupování nebo prosté vycházení ven.

C+ Walk S je zatím k dostání u vybraných prodejců Toyoty v Japonsku a také zprostředkovatelů pronájmu a leasingu.

Tagy:
zdraví Toyota chodci tříkolka chůze Toyota C+walk S vozítko pro invalidy