Tragédie na dovolené. Smrt 19měsíční holčičky způsobila droga silnější než heroin

Dovolenou jako z hororového filmu zažila jedna americká rodina. Zemřela při ní jejich devatenáctiměsíční dcera. Příčina náhlého úmrtí všechny šokovala. Lékaři totiž našli v těle holčičky drogu zvanou fentanyl – látku, která je stokrát silnější než morfin.

Rodina Lavenirova si pro svou dovolenou pronajala přes internet dům na Floridě. Chvíli poté, co druhý den uložili svou dceru k odpolednímu spánku, si rodiče všimli, že má u úst pěnu a její tělo leží bezvládně v postýlce. Soudní lékař později našel v její krvi fentanyl.

ČTĚTE TAKÉ: Neuvěřitelná tragédie. Tornádo připravilo ženu o malou dceru, zatímco rodila druhé dítě

„Devatenáctiměsíční dítě zemřelo kvůli tomu, že se nějací lidé chtěli zdrogovat. Ne, to není v pořádku,“ řekl advokát rodiny zemřelé holčičky Thomas Scolaro. Policisté totiž uvedli, že jen o pár týdnů dříve vyjížděli do stejného domu kvůli hlasitému večírku. Lidé, kteří si dům pronajali, tam užívali drogy. Po jejich odjezdu tam ale zůstaly zbytky a malá Enora je nevědomky užila.

„Když předáváte dům další skupině, musíte se ujistit, že je každý povrch utřený, že je vyměněno každé povlečení,“ nechápal advokát.

Smrtelná dávka se vejde na hrot tužky

Fentanyl je stokrát silnější než morfin, padesátkrát než heroin. Zabíjí velmi rychle – i po pouhém dotyku. Smrtící dávka se vejde na hrot tužky. V USA jde o závažný, narůstající problém. „Můj syn zemřel, protože tu nebyl nikdo, kdo by mu pomohl. Všude kolem sebe měl narkotika a nikdo nevěděl, že se předávkoval,“ řekla Dita Bhargavaová. Jejího 26letého syna má rovněž na svědomí fentanyl.

„Je to strašná epidemie. Zabíjí více lidí než autonehody a násilí se zbraněmi dohromady. Otázkou je, co s tím budeme dělat?“ uvedl americký senátor Lindsey Graham.

Fentanyl se vyskytuje i v České republice. „Naštěstí u nás to není zatím moc problém. Já to ani nečekám, protože těch heroinových uživatelů, na které to zasedá, je málo,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS protidrogový koordinátor z organizace Podané ruce Jindřich Vobořil. Zatímco v Česku evidují úřady, alespoň prozatím, jen jednotky případů, ve Spojených státech v posledních letech v souvislosti s fentanylem umírá zhruba 100 tisíc lidí ročně.

Tagy: