Tragická záhada na známé pláži. Zemřela 12letá dívka a 17letý chlapec, policie řeší zabití

První lidé začínají na místo tragédie nosit květiny (1. 6. 2023).

Tragédie na pláži v Bournemouth

Za zatím nevyjasněných okolností zemřeli ve středu na pobřeží britského Bournemouthu sedmnáctiletý chlapec a dvanáctiletá dívka. Při záhadném incidentu utržilo zranění dalších osm lidí. Podle zatím nepotvrzených zpráv měly děti do vody seskočit z mola, a poté je měl silný proud odvléct dále do moře. Na pláži zasahovali záchranáři za pomoci vrtulníků, vodních skútrů i člunů. Policisté událost dále prošetřují, na místě zadrželi muže ve středním věku, kterého podezírají ze zabití.

Policisté obdrželi od záchranářů hlášení o incidentu se žádostí o pomoc ve středu zhruba v půl páté odpoledne. „Z vody bylo vytaženo deset lidí. Sedmnáctiletý chlapec a dvanáctiletá dívka utrpěli těžká poranění. Bohužel oba později zemřeli v nemocnici. Dalších osm lidí ošetřili záchranáři, jejich zranění nebyla život ohrožující,“ uvedla na svých webových stránkách policie hrabství Dorset.

Policie spolupracuje s pobřežní stráží a speciálním oddělením pro vyšetřování námořních nehod, spadajícím pod ministerstvo dopravy. „Jsme v rané fázi šetření a žádáme veřejnost, aby se vyhnula spekulacím o okolnostech incidentu,“ prohlásil šéf místních policistů Neil Corrigan. „Naše myšlenky jsou s bližními mladých lidí, kteří tragicky zemřeli. Děláme vše, abychom podpořili jejich rodiny,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neuchránil jsem ho, zemřel jsem uvnitř. Otec ubodaného chlapečka z Mostu promluvil o tragédii

Podle zatím nepotvrzených informací skočily děti do vody z asi 300 metrů dlouhého mola, zpod kterého je silný proud odvlekl dále od pobřeží, uvedl deník Independent. Podle dřívějších vyjádření některých svědků sehrál v tragédii roli vodní skútr, policie však později verzi srážky dětí s plavidlem vyvrátila. Podezřelý muž, kterého policie zadržela, měl podle jednoho zdroje děti ke skoku povzbuzovat, píše portál Daily Mail.

Nebezpečí číhá vždy

Plavčíci začali vyklízet pláž krátce po 16. hodině, sdělila stanici BBC Eeman Qamarová, jedna ze svědkyň incidentu. „Asi po dvaceti minutách přiletěl první vrtulník a přistál přímo na pláži. Záchranáři začali nasedat na skútry a čluny a prohledávat moře. Po dalších asi dvaceti minutách přiletěl druhý vrtulník. Trvalo jim další zhruba hodinu a půl, než dokončili pátrací akci,“ popsala průběh záchrany. Další svědci se pozastavili nad „idioty“, kteří si natáčeli, jak záchranáři poskytují vytaženým z vody první pomoc, uvedl Daily Mail.

„Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině a přátelům dvou mladých lidí, kteří tragicky přišli o život. Byla to hrůzná událost, k níž došlo, když si užívali v našem městě krásného počasí. Je to moc smutné,“ vzkázal na Twitteru Conor Burns, poslanec z Bournemouthu. „Je to připomínka, že naše pláže a oceán mohou být zdrojem radosti, ale nebezpečí číhá vždy,“ doplnil ještě s poděkováním zasahujícím záchranářům.

Tagy: