Neuchránil jsem ho, zemřel jsem uvnitř. Otec ubodaného chlapečka z Mostu promluvil o tragédii

Zdrcený Francesco M. je od tragické smrti svého čtyřletého syna v Mostu sám jako mrtvý, sdělil deníku Blesk. Zároveň se viní z dohry mrazivé události, jež otřásla celým Českem. „Nechal jsem ho zabít, neuchránil jsem ho,“ lamentoval nad osudem malého chlapce, kterého další muž při potyčce pobodal Francescovi v náručí. Zlomený otec se vyjádřil i na adresu obviněného. Ten podle svého advokáta chlapci ublížit nechtěl a činu lituje.

„Byl můj život. Od té doby jsem mrtvý, zemřel jsem uvnitř. Nechal jsem ho zabít, neuchránil jsem ho. Je to strašné i pro moji dceru,“ sdělil Blesku Ital Francesco. Obviněný měl podle něj v nedávné době napadnout i chlapcovu matku: „Moniku před čtyřmi měsíci zmlátil. Vždycky jsem říkal, že se ten člověk má držet dál od mého syna.“ Dříve prý kvůli muži již několikrát kontaktoval policii, od které se mu však pomoci nedostalo. „Monika neuronila ani slzu. Komisař na stanici se mnou plakal, má stejně starého syna,“ vylíčil dále otec.

Tragédii prý nese psychicky těžce i obviněný Michal P. „Můj klient činu velice lituje. Malého chlapce miloval a ublížit mu nechtěl,“ uvedl pro Blesk jeho advokát Daniel Volák. Potyčku měl podle něj zároveň vyvolat otec dítěte: „Podle svědků byl původcem konfliktu starší z mužů, který napadl matku dítěte a ohrožoval okolí dřevěným hranolem. Klient chtěl tohoto muže pouze odstrašit a zahnat. Podle jeho vyjádření si tento starší muž vzal chlapce do náručí a nešťastně mu ho nastavil do rány.“

K TÉMATU: Smrt chlapečka zastavila život v Mostě. Máme no go zóny, bojíme se i ve dne, říká zastupitelka

Za smrt dítěte však podle Voláka přijímá obviněný veškerou odpovědnost. „Po činu se šel sám udat a před policejní služebnou byl zadržen,“ doplnil právník. Za vraždu ve stadiu pokusu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečné vyhrožování hrozí Michalovi P. až 18 let vězení. Policie v úterý obvinila i Francesca M. Za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování může dostat dva roky vězení, uvedl krajský policejní mluvčí Kamil Marek.

Problémy s drogami

Francesco M. měl podle webu iDnes.cz s matkou, která brala drogy, již několik měsíců o syna bojovat. K ostré hádce údajně došlo i před tragickým incidentem, když mu chlapečka nechtěla vydat. Ital proto došel na policii a až kolem osmnácté hodiny syna od matky dostal. Následně spolu vyrazili na dětské hřiště. Ušli však jen pár desítek metrů, když za nimi přiběhl jedenatřicetiletý Michal P., druhý partner matky, který byl pod vlivem pervitinu. Následovala další hádka, která vyústila až v pobodání malého chlapce.

Na místo dorazil policista v civilu, který Michala P. zadržel. Další lidé pak volali sanitku a vzlétnul také vrtulník. Nad chlapcem klečel muž a snažil se zastavit masivní krvácení. Prý postupoval podle toho, co mu řekla operátorka na tísňové lince. Chlapce už se ale zachránit nepodařilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutný den na silnicích. Mladá motorkářka nepřežila náraz, 13letého smetl řidič na přechodu

Francesco, který měl v minulosti také problémy s drogami, se prý situaci pokoušel opakovaně řešit i na úřadech: „Chodil jsem na sociálku říkat jim, že matka fetuje, nestará se. Nic se nestalo. Dítě měla stále, i když jsem říkal, že mám práci, neberu drogy a postarám se o něj.“ Jeho slova potvrdila také žena, která mu se zařizováním věcí na úřadech pomáhala. Podle ní sociálka vždy udělala předem avizovanou kontrolu a řekla, že matka funguje, a dál se tím prý nikdo nezabýval. Mostecký odbor sociálně-právní ochrany dětí se proti tomuto tvrzení ale rázně ohradil a stojí si za tím, že vše řádně prověřil.

Matku, její dva partnery i čtyřletého chlapce dobře znali také obyvatelé okolních domů. Problémový byl prý hlavně útočník Michal P. „Zabila bych ho, hajzla. Moc dobře ho znám, vyrůstal s námi v Růžovce. Tátu také nemá nic moc, běhal po kriminálech,“ líčila redakci CNN Prima NEWS oslovená žena, která v neděli odpoledne přišla k místu tragédie položit svíčku. „Malého jsem tady viděla v pátek, hrál si s dětmi. Pouhý den před tím, než se to stalo,“ doplnila.

Tagy: