Obrovský výbuch plynu během soustředění na Slovensku: Zraněných je několik dětí z Česka

Vrtulník AIR TRANSPORT EUROPE

Slovensko zraněné děti

Devět lidí včetně sedmi dětí v úterý utrpělo zranění při výbuchu plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom, která se nachází v Trenčínském kraji. Na chatě pobývali účastníci horolezeckého tábora z Prahy, napsal server Trenčínak.

K nehodě došlo v úterý ráno. Podle policie explodoval sporák, který byl napojený na plynovou bombu. „Objekt je dvojpodlažní a s rozměry šest krát deset metrů. Polovina chaty by měla být zřícená,“ řekl agentuře TASR mluvčí hasičů v Trenčínském kraji Marián Petrík.

V místě byly právě ubytované děti z Česka ve věku od 12 do 16 let. V době výbuchu se v chatě podle informací webu nacházelo 13 osob, z toho deset dětí. Všichni zde byli na horolezeckém soustředění, píše portál Trenčínak.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v restauraci. Při výbuchu plynu na severozápadě Číny zemřelo 31 lidí

Tragédii měl způsobit plynový sporák. Na místo byly vyslány všechny záchranné složky, včetně dvou vrtulníků. Nebylo ale možné přistát, a tak byl lékař spuštěn k místu nehody na laně pomocí palubního navijáku.

„Na místě se nacházelo devět zraněných, kteří už byli v péči pozemních záchranářů. Náš lékař si do péče převzal nejvíce zraněnou osobu, jedenáctileté děvče české národnosti, které utrpělo poranění tváře. Po ošetření a přeložení na palubu vrtulníku bylo děvčátko ve stabilizovaném stavu při vědomí následně převezeno do Dětské fakultní nemocnice v Banské Bystrici,“ upřesnila Zuzana Turočeková z letecké záchranné služby.

V mezičase směřoval na místo události druhý vrtulník z Bratislavy. Jeho posádka po příletu ošetřila pětačtyřicetiletou Češku s poraněním horní končetiny a dalšími povrchovými zraněními. Ve stabilizovaném stavu byla též vzduchem transportována do nemocnice v Banské Bystrici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Silná exploze v Paříži zasáhla hudební školu. Zraněných je 37 lidí, čtyři bojují o život

Tagy: