Tragédie při rybaření: Rodiče se synem smetla přílivová vlna, další děti tomu přihlížely

Tragédie při rybaření ve Francii

Tragédie při rybaření ve Francii

Osud je někdy velmi krutý. Během vteřiny je všechno jinak. Na západě Francie, v Bretani, smetla nečekaná přílivová vlna rodiče i jejich dvanáctiletého syna, když na hrázi chytali ryby. Tragédii na vlastní oči viděly další tři jejich děti.

Místo je to krásné, ale moře je zrádné. Rodina se čtyřmi dětmi si vyšla odpoledne na ryby. Na hrázi, která je oblíbeným místem procházek, byli tou dobou její tři členové, rodiče a 12letý syn. Silná vlna je měla naráz smést a moře je unášelo pryč. Přes čtyři hodiny po nich pátrali profesionální záchranáři, dobrovolníci i rybáři. Do pátrací akce bylo zapojeno 100 lidí.

„Pátrali jsme od Pors Loubous až po Pointe du Mouton. Je to vždycky těžké si říct, že nic nezmůžete,“ uvedla záchranářka Anne Quéméréová. Rodiče našli asi hodinu poté, 33letá matka i 55letý otec už nedýchali a nepodařilo se je oživit. Chlapce objevili až před půlnocí, ani on nepřežil. „Teplota vody v Bretani je teď pod 15 stupni Celsia, takže čas, po který se v ní dá přežít, je krátký,“ upřesnila mluvčí námořního preferenta Céline Tucelliová.

Všichni se navíc utopili před zraky dalších tří dětí, těm je 10, 13 a 15 let. Mělo to být pohodové odpoledne, rodina vlastní restauraci několik kilometrů odtud. „To místo známe, byli jsme tam předevčírem, tak jsme si hned představili, co se mohlo stát. Zasáhlo nás to. Může se to stát komukoli,“ popsal jeden z turistů.

Moře bylo sice neklidné, ale ne rozbouřené, žádné varování vydáno nebylo. „Můžete tu mít tři až čtyři roční období v jednom dni. Ráno je ještě moře klidné a později rozbouřené. Proto se k němu nikdy neotáčíme zády,“ doplnil rybář.

„Žádáme všechny, aby dávali na pobřeží velký pozor. Moře může zabíjet a přesně to se také včera stalo,“ uzavřel starosta obce Plogoff Joël Yvenou. Tři děti, které byly svědky neštěstí, jsou v nemocnici, v péči psychologů. Případ se bude vyšetřovat. Místo, kde se tragédie odehrála, zatím zůstává pro veřejnost uzavřené.

Tagy: