Děti nemají umírat, na to neexistuje omluva. Tragédie u Macochy rozzlobila Čechy na sítích

Místo ohledávali kriminalisté.

Pokračování tragédie u Macochy

Policisté stále hledají motiv zoufalé matky, která vzala život sobě i svým dětem skokem do propasti Macocha. Štáb CNN Prima NEWS mluvil s odborníky, kteří popsali, co mohlo ženu přimět k tak fatálnímu řešení problémů. Lidé o tragédii diskutují na sociálních sítích. Část uživatelů matku bez okolků odsuzuje, jiní upozorňují, že nikdo neví, jaké žena měla problémy.

Přestože neznáme a s ohledem na citlivost případu pravděpodobně ani nebudeme znát od policie okolnosti případu, štáb CNN Prima NEWS se zeptal odborníků, co mohlo matku přimět k tragickému skoku i se svými nejdražšími.

Podle psychologa Karla Humhala se k takovému činu někteří rozhodnou proto, že se obávají o pozůstalé. Například z důvodu, že by se o sebe nedokázali postarat. „Radši tak volí tuto možnost,“ uvedl v reakci na případ, jehož pozadí ale nezná.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky Romů v Pardubicích dorazily na místo sobotní rvačky. Situaci okomentoval i Rakušan

„Často panuje přesvědčení, že sebevražda je něco, co přijde jako blesk z čistého nebe. Zpravidla však na pozadí takového tragického úmrtí stojí nějaké problémy, které mohou přetrvávat měsíce i roky. Ty se pak řetězí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS výzkumný pracovník z Národního ústavu duševního zdraví Alexandr Kasal. „Může jít o problémy v oblasti vztahové, zdravotní nebo i ekonomické. A pak skutečně může přijít poslední kapka,“ vysvětlil odborník.

Po pátečním skoku matky se dvěma dětmi do Macochy jsou lidé v myšlenkách hlavně s malými holčičkami. Šíří se spekulace nad motivy hrůzného činu. Sociální sítě jsou plné komentářů, část z nich je nepochopitelně krutá, jiní vyjadřují lítost.

Lidé smutní za děti

„Jak může matka zabít své dvě děti, které za nic a za její zřejmé problémy nemohou. Děti měla nechat na živu a skočit bez nich,“ kritizovala zoufalou matku jedna z uživatelek. Zhruba třicetiletá žena se dvěma malými dětmi skočila do propasti v pátek.

„Děti nemají umírat,“ napsala pod příspěvek o tragédii Simona V., komentář získal přes tři tisíce „lajků“. Jiní neváhali kritiku přitvrdit. „Na to neexistuje omluva, ženy mi není ani trochu líto, dětí ano,“ přidal se další uživatel.

Nebyl zdaleka jediný, příběh se smutným koncem odsoudily i další desítky lidí. „Mám hrozný vztek! Děti pár měsíců či let na světě a vzala jim život. Když se chtěla zabít, tak měla nechat děti a skočit sama. Nechápu, proč nezodpovědnost vždy odse*ou malé děti, nevinný tváře. Chudáčci děti, musely mít strach,“ uvedla Sabina D.

Potřebovala pomoc?

Jiní se zoufalou matkou soucítili. „Když čtu některé komentáře, nemám vztek na maminku, ale na vás (komentující). Nikdo nevíme, co ji vedlo k tak tragickému konání. Ale jedno vím jistě, tato žena musela mít obrovské problémy a musela být velmi zoufalá. Jistě dlouho volala o pomoc nějakým způsobem, ale nikdo si ovšem nevšiml, jak už to v tomto světě chodí. Každý je zaujatý sám sebou, myslí jen na sebe a nekouká kolem sebe,“ hájila matku Andrea Z.

„Bože můj, jakou hrůzu a beznaděj musela mít maminka v hlavě a na duši. Rodino, přijměte mou hlubokou upřímnou soustrast,“ napsala Lenka B. „Je to hrůza, neštěstí, tragédie, ale proč tady tak tvrdě někteří soudíte? Co když za tím byly opravdu psychické problémy, kdy člověk prostě nemyslí? Pak lituji všechny tři,“ dodala další uživatelka.

Jiní spekulovali i nad diagnózou. „Možná měla laktační psychózu nebo problém s mužem. Ale proč s sebou vzala děti, šílené. Chyba, že lidé o svých problémech nemluví včas a dusí to v sobě. Hrozné neštěstí,“ podotkla Hana Š. Mnoho žen pak připomíná, že nikdo neví, jak závažné měla žena problémy.

Tagy: