Tragédie v Krkonoších. Lidé truchlí nad smrtí mladého lyžaře, kterého zabila lavina

Rodina, přátelé i sportovní klub truchlí nad smrtí sedmnáctiletého skialpinisty, který v pondělí zahynul ve východních Krkonoších po tom, co ho zasypala lavina. Jeho pětačtyřicetiletý kamarád skončil se středními zraněními v nemocnici.

„V pondělí 15. února nás po tragické nehodě navždy opustil náš kamarád, skvělý sportovec a parťák, který nezkazil žádnou srandu. Ondro, budeš nám moc chybět, odpočívej v pokoji,“ uvedl sportovní klub Olfin Car Ski team, který se věnuje běžeckému lyžování v Trutnově.

K tragédii se vyjádřilo i mnoho dalších Ondrových přátel. „Šílená souhra náhod vyústila v tuto strašnou tragédii. Onďo, na každém závodu tě uvidím, jak bojuješ do posledního metru. Byl jsi dobrý týpek a v našich srdcích zůstaneš,“ napsal jeden z nich na Facebook.

Záchranáři dostali zprávu o neštěstí zhruba půl hodinu po poledni. Starší muž nebyl masou sněhu zcela zasypán, a tak se mu podařilo zavolat linku 155 Královéhradeckého kraje. Ti pak kontaktovali profesionální záchranáře. Na místo byly povolány dva vrtulníky, jeden z Hradce Králové a druhý z Liberce.

„Byl aktivován i liberecký vrtulník, obvykle platí, že na jednoho zraněného při lavině připadá jeden vrtulník,“ řekl lékařský náměstek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Anatolij Truhlář. Starší muž utrpěl středně těžké zranění, ale byl při vědomí. Když našla horská služba i Ondru, nevykazoval už známky života.

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí

Zásah záchranářů byl velmi náročný. „Když je lavinová nehoda, posádka je vystavena sekundárnímu pádu laviny. Všichni, kteří pátrají v laviništi, si musejí počínat maximálně obezřetně,“ uvedl mluvčí královéhradecké krajské záchranky Ivo Novák.

V Krkonoších platí v lavinových katastrech druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. V takovém případě jsou podmínky pro túry převážně bezpečné, místy se však mohou vyskytnout laviny deskové z nestabilních vrstev hranatého sněhu i laviny deskové z převátého sněhu.

Tagy: