Smutné detaily nehody na Semilsku: Mrtvý spolujezdec byl čerstvý tatínek, auto prorazilo zeď

Mladý muž, který zemřel v pondělí večer při tragické nehodě v Poniklé na Semilsku, byl čerstvý tatínek. Zůstala po něm partnerka s teprve dvoutýdenním chlapečkem. Zemřel na sedadle spolujezdce v autě, které narazilo do domu a probouralo se až do obývacího pokoje. Na místě nehody teď hoří svíčky, zesnulý byl zdejší. Leží tam i fotografie, na níž je novopečený tatínek s kočárkem. Nechybí vzkaz: „Budeme tě vždycky milovat.“

Obětí nehody mohlo být i víc. Majitel domu a jeho syn z chalupy odešli jen pár minut před nehodou.

„Za tou zbořenou stěnou měl syn postel, ze které se koukal na televizi. Byla to shoda náhod a obrovské štěstí, že jsme odešli. Synovi volal kamarád, že se chce sejít, tak odešel. Já ještě chvíli zůstal, zatopil jsem a odešel do pečovatelského domu, kde už teď trvale bydlím,“ popisuje senior Ladislav Simonides.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mohlo být po mně. Řidička popsala srážku s jelenem na Českolipsku, měla jediné štěstí

O chvíli později se dozvídá, že do domu narazilo auto a probouralo stěnu. „Nechtěl jsem tomu věřit, ale šel jsem tam a zdálky jsem viděl světla hasičů a policie. Bylo to hrozné, když mi došlo, že to mohlo skončit ještě hůř,“ říká majitel domu.

Auto do jeho domu nenarazilo poprvé

Stěna domu je teď provizorně zakrytá plachtou, pobořený roh hasiči ještě v pondělí večer provizorně podepřeli, aby se dům nezbortil. „Teprve teď nás pustili dovnitř. Čekáme na stavaře, který nám řekne, co půjde zachránit a co se bude muset zbourat,“ říká a ukazuje kameramanovi interiér obývacího pokoje zavalený sutí z rozbořené zdi. „Nábytek, postele, velká televize, všechno zničené,“ kroutí smutně hlavou.

Není to prý přitom poprvé, co do jeho domu narazilo auto. „Tohle už je osmé auto, ale první, které udělalo tak velkou škodu. Předtím to byly všechno jen lehké nehody, maximálně poškozená omítka. Lidi tady jezdí rychle a ta zatáčka vynáší. Už jsme opakovaně žádali úřady, aby nám sem dali nějaký retardér nebo svodidla, ale vždycky nám řekli, že to nejde, protože je to silnice první třídy. A navíc v obci, kde se jezdí padesát, takže prostě ne. Že tu spousta lidí padesátku nedodržuje, to pro ně nebyl argument,“ zlobí se Simonides.

Právě nepřiměřená rychlost podle všeho byla příčinou i pondělní tragické nehody, při níž v pravotočivé zatáčce přejelo auto do protisměru a nabouralo do domu. Řidič, kamarád zemřelého spolujezdce, skončil v nemocnici s lehčím zraněním. Vyšetřování si převzali kriminalisté, ti ale zatím řidiče z ničeho neobvinili. Čekají na výsledky znaleckých posudků, je třeba mimo jiné vyloučit, že auto nemělo technickou závadu.

Tagy: