Válka bere to nejlepší. V Mariupolu zemřela dvojice dívek, hrály v Letopisech Narnie

Člen okupantských sil stojí u rozbořeného domu v Mariupolu. (13. dubna)

Válka na Ukrajině (28.4.2022 10:00)

Na Ukrajině zemřela dvojice malých hereček, které v Mariupolu hráli ve hře Letopisy Narnie. Informoval o tom poradce starosty okupovaného města Petro Andjuščenko. Elizaveta a Soňa dokonce alternovaly ve stejné roli Lucinky Pevensieové. Další detaily k jejich úmrtí neuvedl.

„Válka bere to nejlepší. V Mariupolu zahynuly dvě dívky, dvě půvabné malé herečky Elizaveta a Soňa. Obě hrály v Mariupolském divadle postavu Lucie v inscenaci „Lev, čarodějnice a skříň“ podle knižní série Letopisy Narnie,“ uvedl Andjuščenko.

Následně připomněl smutnou paralelu: „Letopisy Narnie se zrodily v londýnském metru během bombardování Británie nacisty.“ Ve vzkazu, k němuž přiložil i černobílé fotografie talentovaných blonďatých hereček, vyjádřil soustrast jak přátelům, tak rodinám dívek, píše web Ukrajinska pravda.

Jak holčičky zemřely a kolik jim bylo let, neuvedl. Je možné, že se nacházely v divadle, které zasáhla ruská střela. „Neexistuje nic, co by jednání okupantů omlouvalo. Nikdy jim neodpustíme. Pojďme se pomstít,“ uzavřel Andjuščenko.

Mariupol – přístavní okupované město –⁠ je takřka celé obsazené Rusy. Jedinou baštou, která okupantům odolává, jsou ocelárny Azovstal, kde se ukrývají jak vojáci, tak civilisté. Problém však představuje zásobování i nepoměr sil. Ruské síly proto ocelárny nadále ostřelují, byť již několikrát avizovaly, že dovolí civilistům kryty pod hutí bezpečně opustit. Zatím se tak ale nestalo.

Tagy: