Sledování ruských jednotek i předvídání útoků. Američané prozradili, jak pomáhají Ukrajině

Jednotka ukrajinské armády nedaleko Kyjeva

Válka na Ukrajině (28.4.2022 6:00)

Díky spolupráci s americkou rozvědkou se Ukrajincům daří mnohem lépe bránit ruským útokům. Prohlásili to nejmenovaní američtí představitelé v rozhovoru pro televizi NBC News. USA poskytuje Ukrajincům komerční satelitní snímky a další informace o pohybu ruských sil. Spekuluje se, že přispěly i ke smrti řady ruských generálů během války.

Podle některých amerických představitelů hraje rozvědka USA na Ukrajině jednu z klíčových rolí. Kyjevu má poskytovat například informace o místě a času plánovaných ruských útoků. „Od samého počátku jsme sdíleli strategické zpravodajské informace. Dá se říci, že v některých případech to mělo zásadní vliv,“ podotkl jeden z nich v rozhovoru pro NBC News.

Doplnil, že informace často sdílejí v reálném čase. Konkrétně se jedná o data přispívající ke zmaření ruských útoků. „Značnou část předaných informací tvoří komerční snímky a informace o tom, kde vyvíjí aktivitu určité typy ruských jednotek,“ dodal. Tato informace přichází v době, kdy analýza ruského nezávislého webu MediaZona odhalila, že během invaze na Ukrajinu bylo zabito 317 důstojníků s hodností poručíka a výše.

Ukrajinci měli zlikvidovat už také nejméně osm generálů. Tím posledním byl generálmajor Vladimir Frolov, zástupce velitele 8. kombinované armády a jeden z Putinových nejvyšších důstojníků. Zahynul na začátku dubna. Podle informací Ukrajiny mělo od začátku války na Ukrajině zemřít údajně více než 22 tisíc ruských vojáků.

Partnerství, které nemá obdoby

Americké zdroje zdůrazňují, že partnerství jejich země s Ukrajinou nemá obdoby zejména proto, že tato východoevropská země není členem NATO. Díky této spolupráci došlo podle nich k řadě úspěšných vojenských operací. Američané Ukrajincům radí, kde mají nejlépe udeřit, které ruské jednotky jsou skutečně aktivní a které slouží jako návnada, či které oblasti se Rusové chystají bombardovat.

Tajné operace už měly podle vyjádření amerických úředníků zachránit nespočet ukrajinských životů i vojenskou techniku. Naopak Moskva kvůli nim ztratila spoustu času i munice. „Ruská armáda doslova bombardovala prázdná pole, kde byla dříve protivzdušná obrana,“ podotkl jeden z amerických představitelů o situaci, kdy se Ukrajinci po avízu od Američanů z daného místa včas stáhli.

O tom, že mezi Ukrajinou a americkou rozvědkou existuje partnerství, informovala i Rada Bílého domu pro národní bezpečnost ve svém úterním prohlášení. „Pravidelně Ukrajincům poskytujeme podrobné a včasné zpravodajské informace na bojišti, abychom jim pomohli bránit jejich zemi před ruskou agresí. A budeme v tom pokračovat,“ znělo prohlášení.

Podle informací úředníků zpravodajská služba CIA na Ukrajině působí od roku 2014, kdy Rusko obsadilo Krym, a pomáhá vyhánět ze země ruské špiony, uvádí web Daily Mail. „Mezi americkými zpravodajskými službami a Ukrajinci existoval posledních osm let velmi pevný vztah,“ řekl americký představitel s tím, že díky tomu USA ochotně začali po ruské invazi s Ukrajinou sdílet své informace.

Tagy: