Tragická smrt hasičů na dálnici D1: Řidič kamionu stanul před soudem. Hrály roli drogy?

Čtyřicetiletý Mariusz, řidič kamionu, který narazil na slovenské dálnici D1 do hasičské cisterny a policejního auta, byl obviněn z trestného činu zabití a z ublížení na zdraví. Při nehodě totiž zemřeli dva hasiči a příslušník mýtné jednotky utrpěl vážná zranění. Na Okresním soudu v Trenčíně v pátek soudce přípravného řízení ale nevyhověl návrhu na uvalení vazby a nechal řidiče na svobodě, přestože se ukázalo, že měl pozitivní test na drogy.

Polský řidič Mariusz přijel k trenčínskému soudu vyčerpaný a zhroucený. Nechtěl mluvit a bylo na něm vidět, že ho nesmírně mrzí, co se stalo. Tři hodiny vysvětloval soudci sled událostí, které předcházely osudné srážce na slovenské dálnici D1, při níž zemřeli dva hasiči – sedmadvacetiletý Lukáš a třiačtyřicetiletý Marián.

K TÉMATU: Hustý dým, pak přišel náraz a započal chaos. Svědci popsali detaily smrtelné nehody na D1

Před soudcem, který nakonec neshledal důvody pro uvalení vazby a propustil ho na svobodu, řidič přislíbil spolupráci, a to navzdory tomu, co u soudu vyšlo najevo. „Negativní ve vztahu k osobě obviněného je podle soudce pozitivní test na drogy, konkrétně na amfetamin a tetrahydrokanabinol. Sám obviněný při výslechu po sdělení obvinění rovněž uvedl, že občas kouří marihuanu, kterou naposledy užil asi před dvěma týdny, a výjimečně 18. května užil i amfetamin. Popřel však, že by v uvedený den řídil pod vlivem omamných nebo návykových látek,“ řekl webu Plus Jeden Deň mluvčí trenčínských soudů Roman Tarabus. Dodal, že z lékařské zprávy z psychiatrického vyšetření ve Fakultní nemocnici Trenčín vyplynulo, že obviněný nejeví známky aktuální intoxikace.

Obviněný Mariusz narazil v pondělí na dálnici D1 se svým kamionem nejprve do policejního vozu a poté do hasičské cisterny. Při nehodě zemřeli dva hasiči a 42letý příslušník mýtné jednotky utrpěl mnohočetná zranění a skončil ve vážném stavu v nemocnici. Obžaloba žádala pro obviněného vazbu a na místě se odvolala, informoval web Nový čas.

Z výpisu ze slovenského rejstříku trestů vyplývá, že obviněný nebyl v minulosti soudně trestán. Na Slovensku se však dopustil dvou přestupků. V lednu 2024 mu byla uložena pokuta za nerespektování dopravního značení a v říjnu 2022 za překročení rychlosti.

Rodiny hasičů budou finančně odškodněny. Každá z nich obdrží 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). Návrh ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka bude v polovině týdne schvalovat vláda. „Vím, že to těmto mladým lidem život nevrátí, ale myslím si, že jako stát máme povinnost vůči těmto rodinám a pozůstalým alespoň v této míře poděkovat za to, co ve své službě vykonali,“ řekl M. Šutaj Eštok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čech vytáhl pistoli na matky s dětmi. Policisté ho pustili, rodiče v Kostolišti mají strach

Tagy:
drogy smrt Slovensko hasiči Trenčín Dálnice D1 Plus JEDEN DEŇ Matúš Šutaj Eštok