Nebinární WC na gymnáziu v Plasích vyvolalo vášně. Studenti míní, že škola chtěla spíš ušetřit

Gymnázium a Střední odborná škola Plasy

Nebinární WC ve školách

Velkou debatu na sociálních sítích rozpoutala zpráva, že na střední škole v Plasích na Plzeňsku zavedli toalety pro nebinární osoby. Podle vedení školy je to však výmysl.

„Svět se zbláznil“ či „Společnost je nemocná“ – takové ostré a často odsuzující reakce vyvolala na sociálních sítích zpráva, že studenti Gymnázia a Střední odborné školy Plasy, kteří si nejsou jistí svou pohlavní identitou, budou mít k dispozici nebinární toalety. Některým novinářům potvrdila informaci i ředitelka školy, nyní ale své tvrzení změnila.

ČTĚTE TAKÉ: Vysvědčení není jen o hodnocení výkonu, říká psycholožka. Popsala, co v sobě známky skrývají

„Tady žádné takové toalety nejsou. To je omyl. Těm studentům, kteří s tím takhle zacházeli, vycházíme vstříc ve smyslu, že je zapojujeme do života, pokud potřebují pomoc,“ uvedla ředitelka pro CNN Prima NEWS.

Studenti ale vidí celou situaci jinak. Podle nich vedení školy nikdy nechtělo vytvořit nebinární toalety. „Ve většině tříd na naší škole jsou převážně holky, takže je tu málo záchodů pro kluky. Aby nemuseli předělávat nové záchody kvůli klukům, aby naplňovaly hygienické podmínky, přišli s tím, že by se udělal nebinární záchod,“ vysvětlila jedna z oslovených studentek.

Jinými slovy, dívky i chlapci by využívali společné toalety. Navštěvovat by je mohl kdokoli, včetně nebinárních nebo transgender studentů.

„Řekla bych, že v každé třídě je určitě jeden transgender člověk. Máme tu transgender osoby, které se mění z holek na kluky a z kluků na holky, ale to je jejich věc,“ dodala.

Odborníci potvrzují, že přibývá mladistvých, kteří tápou nad svou pohlavní identitou nebo sexuální orientací.

Dětská psycholožka Martina Rezková uvádí, že po covidové pandemii přibylo nebinárních klientů zhruba o 50 procent. Podle ní jde mnohdy o trendovou záležitost.

„Když jdeme hlouběji do osobní a rodinné anamnézy, většinou jsou to lidé, kteří touží po pozornosti a chtějí být něčím zajímaví. Většinou to nejsou stabilně vyrovnané děti,“ sdělila Rezková.

Na Gymnáziu Františka Křižíka a základní škole se transgender žákům snaží vyjít vstříc a speciální toalety jim vyčlenili už před časem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vysokoškoláci nejčastěji ukončí studium už v prváku. Ministr chce vyvolat debatu o zpoplatnění

Tagy:
Plzeňský kraj transgender Plasy psychologie školství Gymnázium a Střední odborná škola Plasy nebinární osoby nebinární toalety