Trápení Terezy H. je u konce. Ve vycestování z Pákistánu jí už nebrání žádná překážka

Tereza H. se může po letech vrátit do Česka

Tereza H. se může po více než čtyřech letech konečně vrátit domů. Na svém Twitteru to potvrdil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj 25leté Češce už nic nebrání v tom, aby mohla vycestovat z Pákistánu. „Neexistuje již žádná překážka, která by jí bránila v odjezdu,“ uvedl Zdechovský.

Češka Tereza H., která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena za pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, se může vrátit domů. Tamní nejvyšší soud smetl žádost celníků ze stolu a ženě povolil vycestovat ze země. Odlet mladé ženy z Pákistánu se očekává každým dnem.

„Mohu definitivně potvrdit, že Tereze H. nic nebrání vycestovat z Pákistánu. Neexistuje již žádná překážka, která by jí bránila v odjezdu ze země,“ informoval na sociálních sítích Zdechovský.

Zprávu poté sdělil i redakci CNN Prima NEWS. „Z české strany je možné považovat kauzu za uzavřenou. V pátek dala pákistánská strana definitivní stanovisko, že Tereza H. dostane výjezdní doložku, neboli víza a nic jí už nebrání v tom, zemi opustit. Nyní už záleží na Tereze a její rodině, kdy se rozhodne vycestovat,“ vysvětlil Zdechovský.

Informaci potvrdil také její právník. „Je z ní volná dívka. Je zproštěna všech obvinění a je volná. Kam, kdy a s kým poletí ale nevím,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Saif ul Malúk. Češka by se podle informací pákistánského webu The Current měla vydat do vlasti v sobotu 23. dubna.

Celníci zadrželi Terezu H. v roce 2018 na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Mladá žena tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).

Tereza H. v odvolání proti rozsudku uvedla, že byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí dal za pravdu. Do případu se ale vložili celníci, kteří nějaký čas zadržovali její osobní věci a cestovní pas. Spor u soudu nakonec vyhrála.

Tagy: