Trápí vás zašlý dřevěný nábytek? Pouze dvě suroviny obnoví jeho původní krásu

Máte doma dřevěný nábytek, který už něco pamatuje? Pak mu vraťte zašlou slávu za pomoci dvou surovin, které najdete doma v kuchyni. Olivový olej a ocet obnoví dřevěné povrchy. Dodají jim lesk a rozzáří je tak, že budou zase jako nové. Zkuste to teď hned.

Na obnovující sprej na dřevěný nábytek budete potřebovat:

  • olivový olej
  • ocet nebo citronovou šťávu

Příprava spreje na obnovení dřeva je velmi jednoduchá. V nádobce s rozprašovačem smíchejte olivový olej a ocet. Můžete použít klasický kvasný nebo také jemnější bílý nebo jablečný ocet. Poměr bude 3 díly oleje na 1 díl octa. Pokud si nejste octem příliš jistí, můžete sáhnout také po obyčejné šťávě z citronu. Bude ji potřeba o kousek víc než byste dávali octu.

V nádobce oběma surovinami zatřeste, aby se pěkně spojily. Směs nastříkejte na dřevěný nábytek a suchým hadříkem rozetřete. Díky použitému octu nebo citronové šťávě bude nábytek čistý, projasněný, umí odstranit skvrny, nečistoty a povrchy dezinfikuje. Olej zase dřevo vyživí, ochrání. Také zvýrazní jeho kresbu a nábytek bude zase jako nový.

Proč používat na dřevo oleje?

Oleje se používají k ošetření dřeva odnepaměti. Umí ho totiž ochránit, zvýrazní jeho kresbu. Bude se po jeho použití také krásně lesknout. A odstraní drobné škrábance. Můžete s klidem použít oleje, které běžně používáte v kuchyni. Není třeba investovat do drahých a mnohdy chemických přípravků. Jen pozor, dlouhodobé používání některých olejů může změnit barevný tón dřeva.

  • Použít můžete olej olivový, lněný, kokosový nebo třeba ostropestřecový. Ty běžně najdete v kuchyni.
  • Další možností jsou oleje, které už v kuchyni nenajdete, nejsou vhodné ke konzumaci. Dřevu ale udělají velmi dobrou službu. Jde například o olej světlicový nebo tungový.

Balzám z oleje a vosku

Můžete také zkusit jinou variantu, která bude více než ta předcházející sloužit jako balzám na dřevěné povrchy. Připravte si:

  • 150 g oleje
  • 20 g včelího vosku

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Nachystejte si vodní lázeň. Do hrnce dejte vodu a do té vložte zavařovací sklenici. Nalijte do ní olej a vložte vosk. Zapněte plotýnku a nechte vodu rozehřát obsah sklenice. Občas promíchejte. Obsah přelijte do vhodné nádoby a nechte vychladnout. Můžete používat i na kožené povrchy, případně i na suchou pokožku.

Tip:

Do směsi můžete přidat i pár kapek esenciálního oleje. Provoní vaši domácnost i samotný nábytek.

Tagy: