Víte, k čemu slouží konzolový stolek? Vyrobte si ho ze starého prkna!

V předsíni nebo ložnici určitě oceníte praktický a na místo nenáročný konzolový stolek. Tento malý a nenápadný kousek zařízení si ale můžeme celkem snadno vyrobit sami a přizpůsobit jej svému stylu.

V našich domácnostech se konzolový stolek moc často nenachází, a přitom je to velká škoda. Tento malý kousek nábytku se totiž vejde opravdu skoro všude a své místo najde třeba v předsíni pro odkládání klíčů či kabelky, v ložnici jako kosmetický stoleček nebo v pracovním koutku vašeho nového home office jako šikovný stůl pro notebook.

Historie konzolového stolku sahá až do 17. století, do doby francouzského krále „slunce“ Ludvíka XIV. V té době nechyběl v žádném mondénním salonku a později byl oblíbený i v měšťanských domácnostech. Časem byl ale neprávem pozapomenutý jako buržoazní přežitek. Avšak v dnešní bytové výstavbě, kdy developeři šetří na každém centimetru a byty jsou čím dál tím menší, určitě zase své uplatnění najde. Opravdový konzolový stoleček poznáte snadno – má jen dvě nožičky a zadní hranou je pevně přichycený ke stěně. Takže i když je na pohled subtilní, ve skutečnosti je pevný a hodně toho unese.

Vyrobit si jej můžeme třeba ze starého prkna ze stavby a dvou odložených nožiček, které přežily ze starého stolku. Originální nožky pořídíme třeba v bazaru, ale najít je můžeme například i při šmejdění na staré půdě nebo v garážovém výprodeji. Použít ale jde doslova cokoli, co připomíná nohy – větev nebo kmínek stromu, instalatérské trubky, nebo třeba i cihly. My jsme pro budoucí nohy použili podpěry baldachýnu, které původně zdobily historizující postel.

Potřebujeme:

  • 2 vysoké nohy od stolku
  • 1 prkno (délku i šířku určuje naše potřeba i prostor v místnosti)
  • 2 vruty
  • 2 dřevěné krytky na vruty
  • 2 L-profily
  • 4 šrouby
  • 2 hmoždinky
  • pilu, hoblík nebo brusku, vrtačku, tužku a skládací metr

Prkno i nohy si zkrátíme na požadovanou velikost. U desky stolu se doporučuje rozměr zhruba 20×90 cm a výška nožek by měla být alespoň 70 cm, může být ale i mnohem vyšší.

Pokud používáme staré prkno, je třeba jej obrousit. Na to použijeme brusku. Pokud je opravdu hodně poškozené, můžeme začít i hoblíkem. Při práci s bruskou můžeme plochu úplně vyčistit, nebo ponechat prknu částečnou patinu. Obrousíme i hrany a rohy, aby nebyly ostré.

Na spodní straně prkna si u přední hrany vyznačíme body, kam umístíme nohy. V tom místě vyvrtáme díru. Díru vyvrtáme i v horní plošce nohou. Pomocí vrutů prošroubujeme desku a nohy k ní připevníme. Na vrchní straně desky zakryjeme hlavu vrutu dřevěným kloboučkem.

K hraně desky, která bude připevněná ke zdi, přišroubujeme L-profily. Stolek přirazíme ke stěně a vyznačíme si, kde bude připevněný. V tom místě vyvrtáme do zdi díry a zasuneme hmoždinky. Nakonec stolek pevně přišroubujeme ke stěně.

Tagy: