Trest pro dezinformátory za hanobení Ukrajinců platí. Svoboda není absolutní, řekl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Tomáše Čermáka a Patrika Tušla v kauze nenávistných výroků o Ukrajincích. Za živé vysílání na sociálních sítích, které sklouzlo k hanobení a podněcování nenávisti k uprchlíkům z Ukrajiny, dostal Čermák podmínku a Tušl desetiměsíční trest vězení. Další trestní stíhání jim později vynesla ještě přísnější tresty. ÚS rozhodoval před časem bez veřejného jednání, usnesení dnes zpřístupnil ve své databázi. Připomněl, že svoboda projevu není absolutní.

Kauzou nenávistných výroků se zabýval Okresní soud v Kladně, měla totiž počátek v živém vysílání obou mužů z Netovic na Kladensku. Tvrdili, že Ukrajinci se v Česku roztahují, že mají výhody a že by Češi měli udělat protiakci a ukázat, „kdo je tady doma“. Ve vysílání zazněly i vulgární výrazy na adresu Ukrajinců nebo věta „to je okupace, neboť ta jejich vlajka, barevnej hajzlpapír, je všude“.

DÁLE ČTĚTE: Slovenský soud rozhodl o vydání dezinformátora Zítka do Česka. Podal si proti tomu stížnost

Kladenský soud uložil Tušlovi desetiměsíční trest, Čermákovi šestiměsíční vězení. Krajský soud v Praze v případě Čermáka trest zmírnil na 10 měsíců s podmínečným odkladem na dva roky. Oba muži nejprve podali neúspěšná dovolání k Nejvyššímu soudu, potom se obrátili na ÚS. Argumentovali například právem na svobodu projevu.

ÚS připomněl, že svoboda projevu není neomezená. Nepokrývá například zločiny z nenávisti. Justice prý výroky Tušla s Čermákem vyhodnotila správně. „Omezení, ke kterému v této věci došlo, předpokládá zákon a zároveň sleduje legitimní cíl ochrany práv jiných. Nezbytnost zásahu byla posouzena na základě způsobu, intenzity, obsahu a dosahu vyjádření stěžovatelů,“ stojí v usnesení.

Oba muži figurovali i v dalších kauzách. Čermák si odpykává 5,5 roku ve vězení za podporu a propagaci terorismu, i v této kauze podal ústavní stížnost. V době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí na politicích. V živém vysílání na Facebooku se vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu a k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Tušl si vyslechl souhrnný trest 19 měsíců vězení. Dopustil se pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra, což je případ, který nyní přezkoumává Nejvyšší soud. Už dříve byl souzen za to, že vyhrožoval zabitím strážníkovi nebo za neplacení výživného a vyhrožování bývalé partnerce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znásilňoval roční miminko a postiženou holčičku, skončil za mřížemi. Soud potrestal i matky