Třetí dávka vakcíny nás nespasí, musíme přemluvit odmítače, nabádá Hořejší

Třetí dávku proticovidové vakcíny bude možné dostat už půl roku po dávce druhé

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek večer potvrdil, že se zkrátí doba pro možné podání třetí dávky vakcíny proti covidu, a to z osmi na šest měsíců. Podle imunologa Václava Hořejšího ale tento krok epidemii nijak zvlášť nezkrotí. Klíč je prý v přesvědčení těch, kteří vakcínu dosud odmítají.

Počet nakažených v České republice dál roste. Laboratoře už třetí den po sobě evidují kolem tisícovky nově nakažených denně. Příklady hospitalizovaných seniorů, kteří přitom podstoupili druhou dávku vakcíny, podle ministerstva zdravotnictví ukazují, že je nezbytné postupně seniory přeočkovat třetí dávkou.

„Posilující dávkou vakcíny se bude očkovat od 18. října už šest měsíců po dokončení prvovakcinace. Po Evropské lékové agentuře a České vakcinologické společnosti to schválila také klinická skupina ministerstva zdravotnictví,“ napsal Adam Vojtěch na Twitter.

Podle některých odborníků by se z covidové vakcíny mohlo v budoucnu stát běžné sezónní očkování aplikované jednou ročně jako v případě chřipky.

Imunolog Václav Hořejší rozhodnutí vítá. Třetí dávka očkování podle něj čísla v Česku ale nezkrotí. „Klíč pro zlepšení situace je hlavně v přesvědčení neočkovaných, a to včetně mladých. Covid není žádná chřipečka ani pro mladé a zdravé. I u nich jeden až dva případy z tisíce končí smrtí,“ uvedl.

Druhou dávkou vakcíny je v Česku naočkováno zhruba šest milionů lidí, což je přibližně 55 % všech obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru ve srovnání se zeměmi Evropské unie. Podle průzkumů se kolem 20 % Čechů očkovat nehodlá a 10 % stále váhá. Mnoho odborníků také upozorňuje na to, že bez vakcíny je stále kolem 400 tisíc lidí nad 60 let. Třetí, tzv. posilovací dávku zatím dostalo jen asi 16 tisíc lidí.

Tagy: