Rohlík za pět korun? Dalšímu zdražení potravin se nevyhneme, shodli se experti

Pečivo

Rozhovor s Kovandou a Kobernou k cenám pečiva

Ještě v roce 2015 se dal rohlík sehnat za korunu, nyní za něj zákazníci zaplatí kolem 2,5 koruny. Za rapidním zdražením stojí válka na Ukrajině, následky pandemie koronaviru i nedostatek některých plodin. A nemusí zůstat jen u toho, podle ekonoma Lukáše Kovandy a Miroslava Koberny z Potravinářské komory ceny pečiva brzy narostou o další jednu třetinu.

Podle Kovandy může vláda přistoupit i k zákazu vývozu. „Zatím pozorujeme dramatický nárůst cen pšenice, ale i dalších zemědělských plodin. Nárůstům neunikneme, nejsme žádný izolovaný ostrůvek. I kdyby nedošlo k žádnému opatření vlády, mohou ceny narůst až o 30 procent,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom.

„V produkci pšenice jsme sice soběstační a jsme dokonce přebytkoví, ale už jsme se na ministerstvo obrátili s žádostí, aby sledovalo informace od partnerů a jak trh vypadá,“ nastínil Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Už nyní se podle něj objevují informace, že zvláště polští překupníci se snaží pšenici od zemědělců skoupit.

Koberna také ve Zprávách Plus dodal, že zdražování může být ještě rapidnější. „Možná, že nárůst cen pečiva až o třetinu je ještě optimistický odhad. Není to jen o obilí, tento trend začal mnohem dřív, než začala invaze na Ukrajinu,“ podotkl. Za zdražování podle něj může například i vliv Green Dealu a pandemie. „Je to jen pokračování cenového vývoje, který byl nastartován před třemi lety,“ dodal.

Kvůli válce se navíc zvýší zájem o jídlo. „Zejména u základních potravin – ukrajinští imigranti si sice odpustí nákup automobilu, ale potraviny nakupovat budou opravdu všichni,“ vysvětlil.

Potravinová krize

A nárůsty se nebudou týkat jen pečiva, ale všech potravin. Zdražuje třeba i olej a další položky. „Vláda bude řešit potravinou krizi,“ upozornil dále ekonom. Koberna také připoměl, že aktuálně tuzemsko nejvíce trápí ceny energií.

„Pokud rohlík nyní stojí tři koruny, tak celkem rychle může stát korun pět. Takovéto zdražení o několik desítek procent může v důsledku války brzy nastat,“ upozorňoval už před týdnem Kovanda.

Přitom někteří zákazníci jsou zoufalí už z aktuálních cen. „Počítám každou korunu a nakupuji ve slevách, ať už máslo nebo maso. Tam se ale můžu uskromnit. U rohlíku za pět korun to jde těžko,“ popsala v anketě pro CNN Prima NEWS Daniela L.

Tagy:
pšenice CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda pečivo Potravinářská komora České republiky obilniny základní potraviny