Fiala po návratu z Kyjeva: Potřebují zbraně, pak si dokážou vytvořit bezletovou zónu sami

Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po návratu z Kyjeva (16.3.2022)

Premiér Petr Fiala o schůzce s prezidentem Zelenským po příletu z Polska (16.3.2022)

Ukrajinci potřebují zbraně, pak si dokážou vytvořit bezletovou zónu sami, řekl ve středu po návratu z Kyjeva premiér Petr Fiala (ODS). Vyjmenoval také, na čem se dohodl s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Zároveň nastínil, jaká je podle něj cesta k tomu, aby válka na Ukrajině skončila.

„Ukrajina potřebuje především dodávky zbraní. Lidé tam nesmírně statečně bojují, ale proti obrovské přesile mají šanci, pouze pokud jim západní země dodají dostatek techniky, tedy například protitankové střely a protiletecké střely. Bezletovou zónu si dokáží vytvořit sami, budou-li mít dostatek protileteckých střel a techniky,“ uvedl na brífinku po návratu z Ukrajiny Fiala.

Zdůraznil také, že díky své návštěvě v Kyjevě si s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mohli říct věci, o kterých se přes telefon mluví obtížněji.

Mluvili například o tom, že vojenská i humanitární podpora ze strany Evropské unie funguje a bude pokračovat dál. Také probírali, že vytvoří azyl pro vojáky z Ruska, kteří se rozhodnou nebojovat a složí zbraně.

Premiér zároveň nastínil, jak by podle něj válka na Ukrajině mohla skončit. „Putin je překvapen, jak heroický výkon Ukrajinci předvádí za svou vlast, ale i z jednoty EU. Je třeba pokračovat v tom, že budeme co nejvíce podporovat Ukrajince v jejich boji, prosazovat sankce proti Rusku a vytvářet na něj všemi kanály tlak. Pak dospějeme k mírovému a diplomatickému řešení situace,“ zdůraznil předseda vlády. „Cílem je, aby si to Rusko i další agresoři na příště rozmysleli,“ upozornil.

Fiala na Ukrajinu odjel spolu se svým polským a slovinským protějškem v úterý. O cestě informoval veřejnost na Twitteru. „Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Šmyhalem,“ napsal.

Zároveň tehdy uvedl, že cílem návštěvy vojenské zóny je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti. Od české i zahraniční politické scény sklidil převážně podporu.

Tagy:
válka Polsko cesta zbraň pomoc Ukrajina zbraně ODS Petr Fiala Evropská unie návrat vláda Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu