Posun ve střelbě v olomoucké herně. Pracovnice po kulce do hlavy zemřela, žalobce chce doživotí

Žalobce navrhuje výjimečný doživotní trest třiasedmdesátiletému muži, který podle obžaloby loni v květnu střelil do hlavy pracovnici herny v Olomouci. Olomoucký soud případ otevře 24. května, sdělila mluvčí krajského soudu Vilemína Hana Ondrušová. Muž je obžalován z pokusu o vraždu. Těžce zraněná žena útok přežila, zemřela o deset měsíců později, letos v březnu. O případném překvalifikování trestného činu na vraždu rozhodne soud na základě pitvy, řekl státní zástupce Jindřich Pazdera.

Případ se stal loni 20. května, obžalovaný Adolf Hlubik podle obžaloby vešel do olomoucké herny na Masarykově třídě s revolverem za pasem. „Tuto nelegálně drženou zbraň měl namířit na pracovnici herny se slovy ‚Vážená, navalte 20 tisíc, nebo jste mrtvá, to vám říkám já!‘,“ uvedla mluvčí soudu. Žena se snažila zjistit důvod, proč senior takto jedná a pak uchopila zbraň, kterou držel obžalovaný. „Ten s revolverem prudce trhl, a když se poškozená posadila do židle, ze vzdálenosti nepřesahující jeden metr ji střelil do hlavy a z místa odešel,“ doplnila mluvčí.

Těžce zraněnou ženu našel o několik desítek minut později příchozí návštěvník v bezvědomí na zemi za barovým pultem. Sedmapadesátiletá žena utrpěla střelné poranění spojené s poškozením mozku. Byla hospitalizována a letos v březnu v nemocnici zemřela.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivé mučení 2leté dívenky. Agresor si nejhorší natáčel, matka umožnila smrt, uvedl soud

Státní zástupce navrhuje výjimečný doživotní trest. Obžalobu na muže podal v době, kdy žena ještě žila, k soudu se tak případ dostane 24. května jako vražda ve stadiu pokusu. „K případné změně na dokonaný zločin vraždy dojde až poté, co budou k dispozici výsledky soudní pitvy, která jednoznačně prokáže, že počínání obviněného bylo bezprostřední příčinou smrti poškozené,“ řekl po úmrtí ženy státní zástupce Jindřich Pazdera.

Muž byl obžalován v přísnějším odstavci právní kvalifikace, čin podle obžaloby spáchal v úmyslu získat majetkový prospěch nebo ve snaze zakrýt jiný trestný čin. Spáchal ho navíc opětovně, za vraždu už byl v minulosti odsouzen. Obžalován je rovněž za přečin nedovolené ozbrojování.

Výjimečný trest žalobce navrhuje i s ohledem na trestní minulost obžalovaného. Obžalovaný senior byl od roku 1966 třináctkrát soudně trestán převážně pro násilnou trestnou činnost. V roce 1983 byl za vraždu odsouzen k 21 letům vězení, podle rozsudku usmrtil kladivem spoluvězně ve Věznici Leopoldov. „Obviněný v přípravném řízení využil svého práva a odmítl vypovídat, uzavření dohody o vině a trestu tedy prozatím nepřichází v úvahu,“ dodal žalobce.

Tagy: