Tříletý chlapeček prohrál boj s rakovinou. Jeho poslední chvíle s rodiči rvou srdce

Tříletý Archie Warriner zápasil 15 měsíců s rakovinou jater a podstoupil sedm druhů chemoterapie. Jeho rodiče do poslední chvíle neztráceli naději a snažili se syna zachránit. Léčba v jednu chvíli přinášela slibné výsledky, ale nakonec nezabrala. Chlapec zemřel 14. dubna v náručí svých rodičů. Podle nich byl Archie velmi odvážný a s rakovinou bojoval s úsměvem na tváři.

Lékaři jim říkali že potřebují zázrak, ten však nenastal. „Celý den jsme tušili, že se to stane. Od rána jen ležel a byl na velkém množství morfinu,“ popsal Michael Warriner poslední den svého tříletého chlapce. „Chvilku předtím, než zemřel, se posadil, otevřel oči a podíval se na mě a svou maminku. Natáhl k nám ruce a my jsme ho v objetí drželi v jeho posledních chvílích,“ dodal.

„Bylo to tak mírumilovné, necítil žádnou bolest. V jeho očích jsme viděli lásku, kterou k nám cítil, i to, nakolik byl odvážný. Na konci nám dal velký dar,“ řekla matka Archieho Lucy Heaveyová. „Dal nám poslední sbohem. Svým objetím nám chtěl říct, že je v pořádku. Potom odešel,“ doplnila.

Archiemu diagnostikovali rakovinu loni v lednu těsně po jeho druhých narozeninách. Podle jeho rodičů, kteří žijí v anglickém Gedlingu, si prošel chemoterapiemi s úsměvem na tváři a byl velmi statečný. Jeho rodiče se ho snažili do poslední chvíle zachránit a dát mu co největší šanci na přežití.

Mimo jiné oslovili farmaceutickou společnost Bayer, aby mu poskytla potřebné léky. Heaveyová jim zaslala video, ve kterém popsala příběh syna. Společnost se jim za pár dnů ozvala s tím, že žádosti vyhověla. S poslední chemoterapií tak začal Archie v únoru.

Poslední chvíle strávili s Archiem doma

„Zpočátku to vypadalo velmi slibně. Podstoupili jsme několik krátkých pobytů v nemocnici kvůli vedlejším účinkům, které jsme napůl očekávali,“ popsala Heaveyová. Po několika týdnech však bylo jasné, že ani tyto léky nezabraly. „Archieho žaludek opět otekl. Během našeho pobytu v nemocnici se potvrdily naše obavy, jeho játra se zvětšovala, což znamenalo, že nová chemoterapie nepomáhala,“ doplnila.

Podle rodičů chlapec bojoval velmi statečně. „Byl to už sedmý typ chemoterapie. Průměrný dospělý by nevydržel více než tři nebo čtyři různé druhy,“ řekla pro web Nottinghampost Heaveyová. Nádory však rostly a rakovina se rozšířila i do plic.

„Tušili jsme, že situace se zhoršuje, a nikdo nemohl nic udělat, aby našeho chlapce zachránil,“ řekli rodiče. Lékaři je informovali, že Archiemu zbývá několik měsíců nebo týdnů života. „Naším hlavním cílem bylo zajistit, aby byl šťastný a neměl bolesti. Řekli jsme, že chceme být co nejvíce doma a maximálně omezit návštěvy a pobyty v nemocnici,“ doplnila Heaveyová.

„Neměli jsme velké šance, ale vyzkoušeli jsme úplně všechno. Až do poslední chvíle Archie statečně bojoval,“ řekl jeho otec. Rodiče nyní čeká jedna z nejtěžších chvílí, a to poslední rozloučení s jejich synem. „V tuto chvíli se chceme soustředit na poslední rozloučení, které si náš syn zaslouží. Pohřeb bude ta nejtěžší věc. Definitivně se s ním rozloučíme,“ dodala matka tříletého chlapce.

Tagy: