Do Česka se valí intenzivní bouřky, hrozí i silný vítr. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Silná bouřka

Počasí 13.6.2022 7:08

Po víkendu a teplotách, které atakovaly 30 °C, začne Čechům nový týden s deštníky v rukách. Na většině území meteorologové očekávají déšť nebo přeháňky, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Kvůli nim dokonce vydali výstrahu. Teploty klesnou maximálně k 19 °C, na jihovýchodě naopak mohou vystoupat až k 25 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, na východě může být z rána až jasno. Zpočátku místy, postupně však na většině území, očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) déšť, přeháňky nebo i bouřky. Bez deštníku se v některých částech Česka, zejména na severozápadu, lidé neobejdou ani později během dne.

V dopoledních hodinách meteorologové z ČHMÚ vydali výstrahu před bouřkami a silným větrem. Od 12. do 20. hodiny platí pro šest krajů varování před pády stromů i větví, krupobitím či blesky. Konkrétně pro část jižních Čech a Vysočiny. Na pozoru by se měli mít pak všichni lidé v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Brzy odpoledne však byla výstraha rozšířena. Nově varování před bouřkami, silným deštěm, větrem a kroupami platí i pro Prahu, částečně pro Středočeský, Plzeňský, Ústecký, Královehradecký kraj. Dále pro celý Karlovarský a Pardubický kraj.

„Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ uvádí meteorologové. Bouřky navíc doprovodí nárazy větru o síle kolem 70 km/h.

K večeru bude srážek ubývat

K večeru by však srážky měly ustávat a oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C, na jihovýchodě až kolem 25 °C. Na horách vystoupají pouze k 15 °C. Vát bude mírný západní, postupně čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, v přeháňkách a bouřkách přechodně zesílí. Večer vítr zeslábne.

V noci na úterý teploty klesnou po dlouhé době nezvykle nízko. Pohybovat se budou mezi 10 až 6 °C. Obloha však bude jasná až polojasná. Vát bude slabý severozápadní vítr o síle 1 až 4 m/s.

Během dne bude polojasno až jasno, postupně může být přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 20 až 24 °C. Vát bude slabý, postupně mírný severozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s. Večer zeslábne, bude dosahovat rychlosti maximálně do 3 m/s.

V novém týdnu by mělo být podle předpovědi meteorologů nejtepleji o víkendu, kdy se Češi mohou dočkat dalších třicítek.

Tagy: