Tropy, bouřky, kroupy. Čeká nás turbulentní počasí, kde všude platí výstraha?

Vedro - ilustrační

Počasí 17.8.2022 7:07

Vedra v České republice nekončí, teploměry ukážou ve středu i ve čtvrtek až 35 °C. Dorazí však také silné bouřky, které mohou doprovázet i kroupy. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Středa bude skoro jasná až polojasná. Ráno se mohou ojediněle objevit mlhy nebo nízká oblačnost, a to zejména na severovýchodě republiky. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 30 až 34 °C, na horách bude kolem 25 °C. Vát má slabý proměnlivý nebo východní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s. Z Německa následně postoupí nad naše území zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu.

V noci na čtvrtek očekávají meteorologové jasno až polojasno, zejména k ránu na západě až oblačno. Nejnižší teploty klesnou k 20 až 16 °C. Musíme počítat také s větrem, a to mírným jihovýchodním až východním o rychlosti 2 až 5 m/s. Pro celé území stále platí výstraha před vznikem požárů, na jižní Moravě dokonce vysoký stupeň nebezpečí.

Ve čtvrtek dojde k lehké změně počasí. „V Čechách se odpoledne a večer ojediněle vyskytnou bouřky doprovázené srážkovými úhrny kolem 40 milimetrů, nárazy větru kolem 70 km/h nebo kroupami,“ upozorňují meteorologové. Na Moravě a ve Slezsku pak bude spíše jasno až polojasno. Nejvyšší teploty dosáhnou maxima 31 až 35 °C, na západě Čech přibližně o tři stupně méně.

Tropy se očekávají také v pátek. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 26 až 31 °C. Během dne bude zataženo až oblačno, na většině území se očekává občasný déšť, přeháňky a místy i bouřky, a to i silné. Slabý vítr o rychlosti 3 až 7 m/s v nich přechodně zesílí. V noci se budou teploty pohybovat mezi 21 až 16 °C.

Ochlazení se v Česku dočkáme až o víkendu, kdy poprvé teploty nepřesáhnou tropickou třicítku. Oblačné počasí doprovodí teploty mezi 22 až 26 °C, při dešti se navíc bude pohybovat kolem 20 °C. Právě déšť a přeháňky se očekávají na většině území.

Tagy: