RADAR: Bouřky udeří znovu v plné síle, čekají se tropy. Podívejte se, kde má o víkendu pršet

V Česku znovu udeří bouřky.

Počasí 20.6.2024 (07:05)

Denní teploty v Česku by ve čtvrtek neměly překročit 30 stupňů Celsia, v pátek se tropické počasí vrátí i se silnými bouřkami. Během víkendu se ochladí ke 25 stupňům a bude pršet, v sobotu na většině území. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před nebezpečnými bouřkami během pátku varoval ve vysílání CNN Prima NEWS i meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, večer se od západu začne obloha zatahovat a ojediněle se mohou objevit přeháňky nebo bouřky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Teploty by měly vystoupat maximálně na 28 stupňů Celsia.

K TÉMATU: Prudké bouře pustošily Německo. Padaly kroupy jako golfové míčky, svědci mluví o tornádu

Během noci ze čtvrtka na pátek očekávají odborníci polojasno až oblačno, přechodně může být i jasno. Teploměry naměří mezi 18 a 14 °C.

V pátek meteorologové předpokládají teplotní maxima až 33 stupňů. Během dne bude opět od západu postupně přibývat oblačnost a zejména v Čechách přijdou přeháňky, déšť a místy silné i velmi silné bouřky.

Součástí shluku oblačnosti je i saharský prach. „Jeho přítomnost může zapříčinit, že bouřek bude méně nebo budou mírnější. Situace v pátek vypadá i přesto nebezpečně,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Adamovský.

„Bouřky budou intenzivní, zpočátku se vyskytnou hlavně v Čechách. V odpoledních hodinách se přesunou východním směrem, na Moravu a do Slezska dorazí až k večeru,“ zdůraznil expert. Lijáky doprovázené blesky by se měly podle modelu Aladin projevit nejsilněji v oblasti středních Čech především kolem pátečních 18:00, zatímco nad Severní Moravou a Slezskem okolo 22:00.

Například zoologická zahrada v Ostravě zůstane ve čtvrtek z bezpečnostních důvodů zavřená. Po středeční bouřce jsou tam popadané stromy a v areálu nefunguje elektřina. Zvířata zraněná nejsou, potvrdila mluvčí zoo Šárka Nováková. Bez proudu je v Moravskoslezském kraji zhruba 11 tisíc domácností.

Teploty v sobotu by neměly přesáhnout v Čechách 25 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 28 stupňů. Pršet bude na většině území ráno, po přechodném úbytku srážek se večer od jihozápadu vyskytne zejména v Čechách déšť, objeví se i přeháňky a místy bouřky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nedělní maxima se vyšplhají na 24 °C, na jihovýchodě může být až 26 °C. Déšť a přeháňky během dne vymizí a s nimi částečně také oblačnost.

Kolem 25 stupňů Celsia by se teploty měly udržet i v pondělí, v další části příštího týdne mírně vzrostou. Nebe bude většinou polojasné, při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle objevit přeháňky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Třicetiminutová smršť se prohnala Ostravou, v Těšíně zabíjela

Tagy: