Trump by Ukrajině nepomáhal o nic méně než Biden, míní analytici. Zpřísnil by ale v podmínkách

Biden a Trump

Bude-li zvolen Donald Trump prezidentem USA, podpora Ukrajiny se nemusí nikterak změnit. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS to uvedl analytik Milan Mikulecký. Společně s bezpečnostním expertem Danielem Koštovalem se domnívají, že by staronový muž v Bílém domě mohl za určitých okolností napadené zemi pomáhat dokonce více než současná hlava státu Joe Biden. Zároveň ovšem předpokládají, že by si Trump výměnou za pomoc kladl mnohem tvrdší podmínky.

„Ještě v loňském roce Trump hlásal, že by válku na Ukrajině vyřešil zasypáním obránců zbraněmi, aby ji obrátili ve svůj prospěch,“ připomněl Mikulecký. Poté vysvětlil, že americký prezident nikdy nerozhoduje zcela sám – je součástí administrativy, která zachovává určitou kontinuitu. „A ta si umí dobře spočítat, že prostředky na pomoc Ukrajině jsou naprostým zlomkem toho, co by Spojené státy musely vynaložit, pokud by před Ruskem bránily celou Evropu,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala a další lídři EU vyzvali k podpoře Ukrajiny. Unie musí zdvojnásobit své úsilí, píší

Koštoval zauvažoval, jaký je rozdíl v Bidenově a Trumpově přístupu: „Trump by si jistě kladl daleko tvrdší podmínky, jak ta pomoc má být využita nebo jak má být efektivně postupováno. Zkrátka by měl daleko více byznysový přístup než současný prezident,“ vysvětlil.

Přesto zastává názor, že by kandidát na prezidenta dokázal překvapit a možná pomohl Ukrajině daleko více než Biden, pokud by to pokládal za smysluplné.

Trump, který stejně jako současný americký prezident Biden usiluje o znovuzvolení v letošních volbách, tvrdí, že by byl schopen ruskou invazi rychle ukončit. Nikdy však nesdělil, jak konkrétně. Podle českého prezidenta Petra Pavla je proto naprosto legitimní uvažovat v Evropě o možnosti, že pokud Trump ve volbách zvítězí, tak velice rychle uzavře s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dohodu, která nemusí být výhodná pro Ukrajinu a Evropu.

Koštoval si však nemyslí, že by k něčemu takovému došlo. „Trump jistě bude brát v úvahu, že pokud by uzavřel čistě politickou dohodu s Ruskem, tak by to znamenalo zásadní ránu pro mezinárodní právo. A velmi pravděpodobně by to ohrozilo i existenci Organizace spojených národů,“ upozornil analytik. Politik, když byl poprvé prezidentem, prý ukázal, že má smysl pro realitu, a nemusíme se tak obávat drastických kroků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská ekonomika se změnila z reálné na válečnou. Ohroženy jsou země NATO, míní experti

Tagy:
zahraničí Ukrajina USA Donald Trump Daniel Koštoval Milan Mikulecký pomoc Ukrajině Americké volby 2024 vojenský materiál