Trump má na násilnostech razítko. Je nutné to odsoudit, říká Alexandr Vondra

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra

Americký prezident Donald Trump během svého mandátu zaznamenal mnoho úspěchů. Řada z nich ale bude zastíněna jeho koncem. V pořadu Interview Lucie Hrdličkové to uvedl Alexandr Vondra, europoslanec za ODS a bývalý český velvyslanec v USA. „Trumpa jsem hájil v době, kdy byl legitimně zvoleným prezidentem,“ řekl na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Alexandr Vondra komentoval středeční události, ke kterým došlo během jednání Kongresu k potvrzení zvolení nového amerického prezidenta ve Washingtonu. „Na včerejších událostech má Trump své razítko, které je nutné odsoudit. K umění politika patří i umění odejít. V demokraciích je suverénem lid, politik má moc jen svěřenou. Trump přiléval olej do ohně, a to je zcela špatně,“ řekl eurposlanec za ODS.

Dav příznivců pronikl do Kapitolu, a to dokonce na taková místa jako kancelář předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. „Je to moment varování, kam až může vést eskalace emocí a vášní. Nemyslím, že by se jednalo o puč, to by musela být zapojena armáda a silové složky,“ dodal Vondra. Klade si prý otázku, jak je možné, že Kongres nebyl dostatečně chráněn. „Dalo se předvídat, že tu je bezpečnostní riziko. Odpověď ukáží až následující dny, počkejme si na to,“ řekl.

Měl uznat porážku, včera bylo pozdě

Vondra dlouhodobě patřil k politikům, kteří s Donaldem Trumpem sympatizovali. S tím je ale, zdá se, konec. „Donalda Trumpa jsem hájil v době, kdy byl legitimně zvoleným prezidentem. Co předváděl v posledních týdnech, to je naprosto neomluvitelné,“ vysvětlil Vondra změnu svého postoje. Podle něho je povinností politika takovou situaci zklidňovat.

Washingtonské události jsou podle Vondry vodou na mlýn Číňanů a Rusů. „Až budou USA zase kritizovat lidská práva tam či onde, oni mohou argumentovat, ať si Amerika zamete před vlastním prahem. Dříve jsme takové obrázky sledovali z banánových republik, ne z Washingtonu,“ řekl Vondra v Interview Lucie Hrdličkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Nejvypjatější emoce se podle něho určitě uklidní. Donald Trump prý však poškodil Republikánskou stranu, protože řada republikánských voličů nešla volit v doplňovacích senátních volbách v Georgii. „Uvěřili Trumpovi, že volby jsou zfalšované. Demokraté naopak volit šli, aby dokázali, že volby jsou férové,“ dodal.

Úspěchy v zahraniční politice

Pro budoucnost USA je důležité, zda „Joe Biden bude tíhnout k tomu spíše Ameriku spojovat, nebo zda bude dotlačen radikální levicí v demokratické straně, aby se na získaném území choval jako dobyvatel“. První scénář podle Vondry přinese zklidnění, druhý bude problémy eskalovat. „Trump však měl dávno uznat porážku a předat moc. Je to základní abeceda každého demokratického politika. Včera bylo pozdě,“ řekl europoslanec.

Podle Vondry je úkolem republikánů emancipovat se od Trumpa. Musí to ale provést způsobem, aby nepřišli o významnou část svých voličů. „Stojí před nimi velký úkol kombinovat civilizovaný způsob, jak politicky obhospodařovat jejich voličské jádro a jak oslovovat lidi v demograficky se měnící Americe, tedy především hispánské voliče,“ řekl.

Trump ale podle Vondry dosáhl řady úspěchů zejména v zahraniční politice. „Mírové smlouvy Izraele s mnoha arabskými zeměmi jsou velký počin. I to, jak se vymezil vůči Íránu nebo Číně, byl dobrý manévr. Jeho nástupci nezbyde než v tom pokračovat,“ uzavřel Alexandr Vondra.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: