Trump naznačil, že bude kandidovat. Odchod vojáků by lépe zvládlo i pětileté dítě, řekl

Bývalý prezident Donald Trump

Exprezident Donald Trump pojal výročí 11. září po svém

Ani výročí teroristických útoků ve Spojených státech nezastavilo bývalého prezidenta Donalda Trumpa před kritikou současné administrativy. Při sobotní návštěvě newyorského 17. policejního okrsku sice ocenil práci policie a hasičů před 20 lety, vzápětí se ale pustil do tvrdé kritiky amerického prezidenta Joea Bidena. Podle Trumpa by odchod z Afghánistánu zvládlo lépe i pětileté dítě. Bývalý prezident také nepřímo potvrdil svoji prezidentskou kandidaturu za tři roky.

„Je to velmi smutný den z mnoha důvodů. Jeden z nich jsme si přidali v posledním týdnu, to se nikdy nemělo stát,“ kritizoval Trump hned zkraje své řeči před policisty Bidenův odchod z Afghánistánu.

Dvacetileté výročí teroristických útoků připomněla většina předních amerických politiků ve smířlivém a spojujícím duchu. Nikoliv ale Trump, který se dokonce nad projevy svých předchůdců pohoršoval. „Koukal jsem na všechny ty proslovy a ani jedna osoba se nezmínila o tom, že jsme před třemi dny uprchli z Afghánistánu a nechali jsme Američany za sebou,“ řekl.

Bývalý prezident odmítl, že by za jeho vlády k něčemu podobnému došlo. „Měl jsem velmi ostrý rozhovor s Abdulem Gháním Baradarem z Tálibánu a řekl jsem mu, že pokud bude zabit jakýkoli Američan, zasáhneme je tvrději než jakákoliv země kdykoliv v minulosti. A on to pochopil,“ uvedl Trump. Bidenova administrativa ale podle něj zkazila, co mohla.

„Vybudovali jsme armádu a oni jen tak odevzdali 85 miliard dolarů, zcela nové vrtulníky Apache, můžete tomu uvěřit? Proč byste je tam nechali? Prostě s nimi odletíte,“ řekl bývalý prezident, který si myslí, že současná administrativa měla spoustu času na to, aby odchod vojáků z Afghánistánu pořádně naplánovala.

Podle něj bylo chybou, že se armáda začala stahovat dříve než civilisté, protože to ozbrojencům z Tálibánu umožnilo rychle obsadit zemi a přivlastnit si americkou bojovou techniku. „I pětileté dítě by řeklo, že armáda odchází jako poslední,“ pokračoval rozmrzele Trump. „Nechce se mi o tom dnes mluvit, ale byla to obrovská neschopnost a lidé to také tak vnímají,“ dodal.

Bývalý prezident se pochválil za fond pro oběti 11. září

Bývalý prezident se také pochválil za to, že právě v průběhu jeho prezidentství dostaly rodiny obětí z řad policistů a záchranářů finanční kompenzace v řádu „miliard dolarů“. „Viděl jsem, že o tom dnes (politici) mluvili, ale oni s tím neměli nic společného, byla to moje zásluha. Nikdo jiný to nezmínil. Musím to říct sám…,“ uvedl před policisty.

Zákon o odškodění obětí 11. září podepsal Trump v červnu 2019. Republikánští a demokratičtí senátoři jej tehdy schválili společně v poměru 97 ku dvěma hlasům. Zákon zajistil miliardové navyšování fondu pro oběti teroristického útoku až do roku 2090. „Snažili se to prosadit dlouhou dobu, ale až za mě se to povedlo. A dnes o tom mluvili a nikdo nezmínil moje jméno, ale to je v pořádku, protože tak to teď chodí. Druhá strana se snaží přisvojit si zásluhy,“ upozornil.

Trump bude znovu bojovat o Bílý dům

Trump také navázal na svoji předvolení rétoriku z podzimu minulého roku, když uvedl, že za současnou kriminalitu v amerických městech jsou zodpovědní demokraté. „Je to katastrofa, kdyby vás nechali dělat svoji práci, vyčistili byste to,“ pochválil prezident práci policie.

Největším překvapením pro policisty byla ale Trumpova odpověď na otázku, zda bude znovu bojovat o úřad prezidenta. „To je těžká otázka. Vlastně pro mě je to jednoduchá otázka, protože vím, co udělám… Myslím, že budete šťastní, myslím, že budete velmi šťastní,“ potvrdil Trump nepřímo svoji budoucí kandidaturu.

Tagy: