Je to odporné zneužití moci a zásah do voleb, odmítl Trump federální obvinění. Cítí se nevinen

Soud zveřejnil obžalobu Donalda Trumpa.

Trump označil své federální obvinění za zásah do voleb a zneužití moci

Bývalý americký prezident Donald Trump označil proti němu vznesené federální obvinění v kauze neoprávněného přechovávání utajovaných dokumentů za „odporné zneužití moci“ a „zásah do voleb“. Podle agentury AFP tak učinil v projevu ke svým příznivcům v New Jersey, kam přicestoval v úterý večer místního času z Miami, kde u soudu prohlásil, že se cítí nevinný ve všech 37 bodech obžaloby. Trump také podle agentury Reuters řekl, že v případě svého opětovného zvolení prezidentem jmenuje zvláštního prokurátora, který bude vyšetřovat současného prezidenta Joea Bidena.

Trump, který před příjezdem k soudu napsal, že patří k „nejsmutnějším dním“ v dějinách USA, v soudní síni podle listu usedl se založenýma rukama. Zasedání se konalo bez přítomnosti televizních kamer.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump může kandidovat, i kdyby ho odsoudili. Ve hře je také obvinění z velezrady

„Je to vměšování do voleb,“ řekl ke svému federálnímu obvinění Trump, který se v roce 2024 chystá opět ucházet o prezidentský úřad. Svého nástupce v úřadu Bidena před stovkami svých přívrženců obvinil ze „zkorumpovanosti“ a útoku na svého „hlavního politického protivníka“.

Trump také prohlásil, že má právo prohledávat krabice a třídit z nich osobní záznamy od vládních dokumentů. Podle agentury AP tak nastínil, jakým směrem se bude v případu ubírat jeho obhajoba. Uvedl také, že neměl možnost prohlédnout si všechny materiály předané z Bílého domu předtím, než agenti FBI loni prohledali jeho rezidenci Mar-a-Lago.

Spoluobviněný v této kauze, Trumpův asistent Walt Nauta, se k soudu také dostavil. Formální přednesení obžaloby jej čeká až 27. června. Agentura AP v této souvislosti upřesnila, že Nauta zatím u soudu neprohlásil, zda se cítí být vinen.

Prokurátoři podle televizní stanice CNN soudu sdělili, že u Trumpa neshledávají riziko útěku. Bývalý prezident usiluje o znovuzvolení ve volbách, které se uskuteční na podzim 2024. CNN informovala, že Trumpovi bylo dovoleno budovu soudu opustit bez podmínek.

Federální prokurátoři vznášejí obžalobu o 37 bodech v návaznosti na vyšetřování okolností, za kterých Trump po odchodu z funkce přechovával ve svém floridském sídle tisíce vládních dokumentů včetně těch podléhajících utajení. Jedná se o vůbec první federální obvinění exprezidenta USA. Podle obžaloby byly v krabicích v Trumpově kanceláři, koupelně, skladu nebo v sále některé z nejcitlivějších amerických vojenských tajemství, včetně informací o americkém jaderném programu, vojenských operacích a kapacitách jiných států, a to včetně jejich jaderných programů, a o amerických plánech akce v případě napadení země.

Poté, co Trump opustil budovu, setkal se se svými stoupenci ve známé floridské kubánské restauraci. Majiteli podniku vzkázal: „Jídlo pro všechny.“ Dav následně začal exprezidentovi zpívat na oslavu jeho středečních 77. narozenin.

Trump může skončit ve vězení

Zahraniční média spekulují, že v případě obvinění by mohl Trump skončit i ve vězení. Podle webu televize MSNBC exprezidentovi v krajním případě hrozí, že stráví za mřížemi zbytek života. Exprezident ovšem pochybení odmítá a stejně jako při minulých kauzách se označuje za oběť politického spiknutí.

Trumpovi příznivci po příjezdu kolony k soudu skandovali: „Miami za Trumpa“ a „Hispánci za Trumpa“. Bylo také slyšet muže, který křičel: „USA! USA!“ Starosta města Francis Suarez novinářům před budovou soudu řekl, že nedošlo k žádným bezpečnostním incidentům. Úřady se připravovaly na davy až 50 tisíc lidí a možné násilnosti s ohledem na vpád Trumpových stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Velkou část davu čekajícího u soudu nicméně podobně jako v dubnu v New Yorku tvořili novináři.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další špatná zpráva pro Trumpa. Do boje o Bílý dům vstoupil i republikánský rival DeSantis

Tagy: