Trump může kandidovat, i kdyby ho odsoudili. Ve hře je také obvinění z velezrady

Donald Trump rozděluje společnost, jedni ho nenávidí, druzí uctívají

Odborník k obvinění Donalda Trumpa

I kdyby byl Trump v případech federálních zločinů shledán vinným, může znovu kandidovat na prezidenta Spojených států, shodli se odborníci. Bylo by to ale poprvé v amerických dějinách, připomněl ředitel Občanského institutu Roman Joch. Zároveň je podle CNN nepravděpodobné, že by soud stihl případ projednat do prezidentských voleb 2024. Vedle nových obvinění je podle Jocha reálné i obvinění Trumpa z velezrady.

Vzhledem k době, jakou trvá stíhání federálního případu, se zdá být velmi nepravděpodobné, že by mohl být uzavřen před volbami v roce 2024, tedy před rokem, kdy hodlá Trump znovu dobýt Bílý dům. Ve vysílání CNN se na tom shodli vedoucí právní analytik média Elie Honig a právník Robert Ray. V případě, že by se případ před volbami neuzavřel a Trump vyhrál volby, obvinění podle Raye vyšumí. „Kontroloval by ministerstvo spravedlnosti. Pokud by byl případ stále v řízení, tak ho Trump prostě odloží,“ uvedl Ray.

ČTĚTE TAKÉ: Ohnivé inferno pustoší Kanadu, kouř dusí USA. V New Yorku to vypadá jako na Marsu

Právník pětačtyřicátého prezidenta USA Jim Trusty potvrdil, že Trump čelí obviněním ze sedmi federálních zločinů, mimo jiné z porušení zákona o špionáži, ničení nebo falšování dokumentů a spiknutí.

Bývalý republikánský prezident by ale mohl kandidovat na nejvyšší post v zemi i v případě, že by ho soud odsoudil. „Trumpovi nic nebrání kandidovat, i když je obviněn, nebo by byl dokonce odsouzen,“ uvedl pro CNN profesor práva Kalifornské univerzity Richard Hasen.

Americká ústava totiž vyjmenovává pouze tři podmínky, které musejí kandidát splňovat: občanství Spojených států získané narozením, věk alespoň 35 let a pobyt v USA v délce nejméně 14 let.

„Hypoteticky může i jako člověk obviněný z vážného federálního zločinu kandidovat na prezidenta. To by mimochodem bylo poprvé v amerických dějinách, kdy by kandidoval člověk, kterému hrozí 20 až 25 let vězení,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Ve hře je i vážnější obvinění

Trumpovo případné odsouzení k odnětí svobody je zatím hodně vzdálené realitě. Už nyní se ale množí otázky, jak by to bylo například s jeho ochranou. Všechny bývalé prezidenty USA totiž chrání agenti tajné služby. Zatím není zcela jasné, zda by strážci stáli po celou dobu u jeho cely či byli například převlečeni za dozorce nebo vězně.

Současné obvinění na federální úrovni není jediný problém, kterému bývalý šéf Bílého domu čelí. V březnu si vyslechl obvinění z falšování obchodních záznamů, konkrétně transakcí spojených s penězi vyplacenými třem osobám těsně před volbami v roce 2016. Soud by se měl konat v březnu příštího roku.

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith také dohlíží na Trumpovo zapojení do událostí 6. ledna 2021. Dav jeho příznivců tehdy vtrhl do budovy amerického Kapitolu. Výsledkem bylo pět mrtvých a 50 zraněných.

„Myslím si, že Trump bude obviněn také z ovlivňování voleb. Z čeho byl doposud obviněn, jsou malichernosti. Slon v místnosti, o kterém se všichni bojí mluvit, je však případné obvinění z velezrady,“ dodal Joch. To by padlo za snahu zmanipulovat volby v roce 2020.

Mohlo by vás také zajímat: Ohnivé inferno pustoší Kanadu, kouř dusí USA. V New Yorku to vypadá jako na Marsu:

Tagy:
špionáž manipulace soud obvinění volby Roman Joch USA Donald Trump spiknutí Občanský institut velezrada Elie Honig Robert Ray federální zločiny falšování dokumentů manipulace s volbami