Trump odmítá vypovídat pod přísahou. Generální prokurátorka je rasistka, rozčiluje se

Exprezident Spojených států Donald Trump měl ve středu u newyorské prokuratury pod přísahou vypovídat v případu občanského sporu ohledně svých obchodních praktik. Svědectví se snaží vyhnout už celé měsíce. Vyšetřování může přinést průlom v otázce jeho rodinného podnikání, píše list The New York Times.

Ještě ve středu ráno se spekulovalo o tom, jaký postup Trump zvolí. Nyní je jisté, že se rozhodl využít svého práva nevypovídat, které mu zaručuje část pátého dodatku americké ústavy. Původně bylo toto právo zavedené v kontextu trestního stíhání, s postupem času však podle AP začalo být uplatňováno i v jiných případech. Poroty, nemluvě o široké veřejnosti, nicméně mohou využití pátého dodatku brát jako jakési přiznání viny.

Deník NYT krátce po Trumpově příjezdu na prokuraturu s odvoláním na své zdroje informoval, že dotazovaný odmítá odpovídat, což záhy bývalý šéf Bílého domu potvrdil. „Absolutně nemám na výběr. Podle doporučení mých právníků jsem odmítl odpovědět na otázky,“ píše se v jeho prohlášení.

„Uvidím se s rasistickou generální prokurátorkou New Yorku. Je tu pokračování největšího honu na čarodějnice v americké historii!“ napsal ještě ve středu ráno Trump na svoji sociální sít Truth Social s poukazem na demokratickou generální prokurátorku státu New York afroamerického původu Letitiu Jamesovou. Vypovídat na prokuratuře poté odmítl. „Na mé skvělé okolí i mě samotného útočí ze všech stran!“ rozčílil se.

Právní tým Jamesové už od března 2019 sestavuje schematický model Trumpova podnikání a zkoumá, zda jeho společnosti nenadsazovaly cenu jeho hotelů, golfových klubů a dalšího majetku.

Letos Jamesová uvedla, že Trumpovy obchodní praktiky byly „podvodné nebo klamné“, ale dodala, že její úřad potřebuje vyslechnout Trumpa i jeho dvě dospělé děti, aby mohl učinit závěr. Ivanka Trumpová i Donald Trump jr. své výpovědi již podali a svědectví bývalého prezidenta je tak poslední částí vyšetřování prokuratury.

Trump v současné době čelí ve státě New York dvěma vyšetřováním, Jamesová zahájila občanskoprávní kauzu a manhattanská prokuratura vede vůči Trumpově firmě trestní řízení. Trumpovi právníci se snažili soud přesvědčit, že v občanskoprávní kauze exprezident nemůže vypovídat, protože by jeho odpovědi mohly být použity v paralelním trestním vyšetřování, čímž by byl exprezident nucen svědčit sám proti sobě. Státní odvolací soud ale rozhodl, že mu tato skutečnost ve výpovědi nebrání.

Kromě vyšetřování obchodních praktik čelí Trump i nařčení ze sexuálních přečinů. Speciální kongresový výbor také vyšetřuje Trumpův podíl na výtržnostech v Kongresu z 6. ledna minulého roku a v úterý agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali jeho soukromou rezidenci kvůli údajnému špatnému zacházení s prezidentskými dokumenty včetně tajných materiálů.

Tagy: