Trump provokuje kresbou svázaného Bidena. Vyvolává násilí, tvrdí prezidentův tým

Americký exprezident Donald Trump znovu útočí na svého rivala a současnou hlavu státu Joea Bidena. Na své sociální síti zvané Truth (Pravda) zveřejnil video s vozidlem, vyzdobeným kresbou ztvárňující současného amerického prezidenta, který je svázaný a leží v kufru. Bidenův tým reagoval slovy, že Trump pravidelně vyvolává násilí a Američané by jeho aktivity měli brát vážně. Mluvčí exprezidenta se naopak dušoval, že nejde o součást Trumpovy kampaně a svého soupeře nařkl z využívání justičního systému ve svůj prospěch.

Současnou kauzu odstartoval Trump na své sociální síti Truth, kde zveřejnil video jedoucího vozu, který měl na kapotě kresbu se svázaným Bidenem. Trump pouze uvedl, že video bylo pořízeno 28. března v New Yorku na Long Islandu.

ČTĚTE TAKÉ: Voliči: Biden si neumí zavázat tkaničky, Trump chce být diktátor. V USA proběhly další primárky

Aktivity se okamžitě chytil tým jeho nástupce v Bílém domě. „Trump pravidelně vyvolává násilí v politice a je na čase, aby ho lidé začali brát vážně. Jen se poptejte policistů od Kapitolu, kteří byli během 6. ledna (roku 2021) napadeni, když chránili naši demokracii,“ reagoval podle agentury AP člen Bidenova tiskového týmu Michael Tyler.

Připomněl násilnosti právě ze 6. ledna 2021, kdy Trumpovi příznivci poté, co je tehdy končící republikánský prezident sám vyhecoval, vzali Kapitol útokem v době, kdy zde kongresmani i senátoři jednali o schválení výsledků prezidentských voleb z podzimu 2020. Tehdy zvítězil Joe Biden, ale poražený Trump výsledky odmítl uznat. Neučinil tak dodnes. Kvůli násilnostem zemřelo několik lidí a Kongres byl vandaly poničen.

Na kritiku kvůli kresbě svázaného Bidena zareagoval i Trumpův tým. „Ta kresba byla na kapotě dodávky, která jela po dálnici. Demokraté, šílení blázni nejenže volají po odsouzeníhodném násilí proti prezidentu Trumpovi a jeho rodině, ale navíc se snaží proti němu vyzbrojit justičním systémem,“ prohlásil podle portálu Politico Trumpův tiskový mluvčí Steven Cheung.

Zajímavostí je, že americká média citují i vyjádření Tajné služby Spojených států (USSS). To ke kauze uvedlo, že „nepotvrzuje ani nekomentuje aktivity spjaté s bezpečností“ hlavy státu.

Blíží se repete posledních voleb

Trump je pověstný svými pravidelnými útoky na své soupeře. Kromě Bidena to od něj v posledních týdnech často schytávali také jeho soupeři z republikánských primárek. Zejména Nikki Haleyová a Ron DeSantis. Nebyla za tím žádná náhoda. Tito dva republikánští politici patřili k Trumpovým nejvážnějším vyzyvatelům.

Republikánský exprezident si nakonec v primárkách vedl tak dobře, že všichni jeho republikánští soupeři postupně odpadli. DeSantis Trumpa nakonec v honbě za dalším mandátem v Bílém domě podpořil. Haleyová nikoliv.

Vše směřuje k tomu, že se na podzim letošního roku znovu utkají právě Biden a Trump. Demokratický prezident má nominaci rovněž de facto jistou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden i Trump se znovu utkají o Bílý dům

Tagy: