Trumpovu kasu vysávají pokuty i volební kampaň. Za poslední měsíce povážlivě zchudl

Exprezident Donald Trump musí místo vedení volební kampaně utrácet peníze za soudní výlohy a pokuty. Trump je sice stále miliardář, ale jmění se od jeho prvního mandátu smrsklo téměř na polovinu. Web CBS News proto mapoval, cesty, kterými peníze z exprezidentových „kapes“ mizí.

Když Trump v roce 2016 vyhrál americké volby, jeho jmění se odhadovalo na 4,6 miliardy dolarů (107 miliard korun). Patřil tak bezpečně do prestižního žebříčku Forbes 400, který sdružuje čtyři sta nejbohatších Američanů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V boji o Bílý dům se točí miliardy. Navrch má Biden, přispívá mu i Soros či Spielberg

Jenže od té doby se impérium realitního magnáta Trumpa spíše zmenšuje, než rozšiřuje. Z prestižního seznamu už vypadl a jeho jmění se smrsklo na aktuálních 2,6 miliardy dolarů (61 miliard korun). Trump je tak „až“ 1 287. nejbohatší člověk na planetě.

Odkud Trump peníze bere?

I když Trump proslul jako mediální osobnost nebo fanoušek wrestlingu, jeho jmění pochází primárně z nemovitostí. Po své babičce a otci zdělil gigantický konglomerát The Trump Organization, který se soustředí primárně na realitní podnikání. Kolos vedl Trump od roku 1971 a a v roce 2017 předal jeho vedení svým dětem v době, kdy vstupoval do Bílého domu. Stále ale zůstává jeho vlastníkem.

Většinu Trumpova majetku tak tvoří nemovitosti: od obytných budov v New Yorku až po golfová hřiště a hotely po celém světě. Důležitý je zejména podíl v kancelářské budově na Manhattanu v hodnotě 500 milionů dolarů (12 miliard korun). Podobný objem peněz má Trump v investicích a na dalších 300 milionů dolarů (sedm miliard korun) se odhaduje hodnota jeho golfového resortu v Miami.

Vlivem covidové pandemie ale řada Trumpových nemovitostí ztratila na ceně. Exprezident finančně prodělal také na neúspěšné expanzi jeho sociální sítě Truth.

Za co Trump utrácí?

I když Trump nadále disponuje úctyhodným bohatstvím, jeho výdaje mu začínají přerůstat přes hlavu. Je totiž žalován hned v několika soudních procesech a v některých z nich už dostal peněžitý trest. Zvláště ho pálí pokuta v případu údajného nadhodnocování hodnoty majetku, kvůli tomu, že má na případné zaplacení peněžitého trestu.

Newyorský soud mu v tomto případu vyměřil astronomickou pokutu, která s úroky v přepočtu přesahuje hodnotu 10 miliard korun. Trump se sice odvolal, peníze ale podle soudu musí stejně sehnat.

Jenže taková částka už není zanedbatelná ani pro dolarového miliardáře. Trumpovi právníci tak shánějí ručitele. Web CBS News poznamenal, že Trumpovy nemovitosti jsou sice mnohem cennější než výše pokuty, ale jeden z vedoucích pracovníků Trump Organization napsal, že ručitelské společnosti nejsou ochotny přijmout nemovitosti jako zástavu.

Trumpovi tak proto hrozí, že bude muset začít prodávat své nemovitosti pod cenou, aby pokutu zaplatil. Jeho finanční trable se projevují i v kampani. Volební rozpočet Joea Bidena je totiž každým dnem vyšší než ten Trumpův. Podle listu Washington Post dokonce několikanásobně.že rozdíl rozpočtů je několikanásobný. To by mohlo Trumpovi v cílové rovince zlomit vaz.

Tagy: