Voliči: Biden si neumí zavázat tkaničky, Trump chce být diktátor. V USA proběhly další primárky

Joe Biden a Donald Trump

Biden a Trump vyhráli další primárky

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump v noci na středu zvítězili v další sérii stranických primárek. Oba uspěli v Arizoně, Illinoisu, Kansasu a Ohiu a republikán Trump také na Floridě, kde demokraté letos nehlasovali a dopředu rozhodli o tom, že všechny tamní delegáty získá Biden. Uvedla to agentura AP.

Jak agentura podotýká, úterní hlasování nedoprovázelo žádné napětí, protože v dosavadních primárkách už oba politici získali dostatek delegátů, aby je jejich strany znovu nominovaly na prezidenta. I proto se teď Biden i Trump soustředí hlavně na kampaň v několika amerických státech, které volby rozhodnou, protože v nich mohou vyhrát oba. Ve většině ostatních amerických států existuje jasná buď demokratická, nebo republikánská většina.

ČTĚTE TAKÉ: Migrace může znovu rozhodnout americké volby. Biden ji dříve podporoval, teď mu láme vaz

Sedmasedmdesátiletý Trump vedle své jako obvykle výbušné a radikální rétoriky staví kampaň i na tvrzení, že jedenaosmdesátiletý Biden už vzhledem ke svému věku není způsobilý být znovu hlavou státu. Biden zase Trumpa, který čelí obžalobě ve čtyřech případech, líčí jako nebezpečí pro demokracii.

Tato témata rezonovala i u hlasujících v úterních primárkách. „Nemyslím si, že prezident Biden ještě vůbec ví, jak si zavázat tkaničky,“ vyjádřila své přesvědčení Linda Bennetová, Trumpova podpůrkyně z Floridy. „Trump chce být diktátorem, mluví o tom, že udělá Ameriku znovu bílou a o podobných blbostech. Je tam příliš mnoho nenávisti,“ řekla zase Bidenova volička z Ohia Brenda Woodfolková.

V celonárodních průzkumech veřejného mínění jsou jak Biden, tak Trump u většiny voličů neoblíbení.

Listopadové hlasování bude po téměř 70 letech prvním, kdy se v prezidentské volbě po čtyřech letech znovu střetnou ti samí politici. Naposledy se to stalo v roce 1956, kdy republikánský prezident Dwight Eisenhower podruhé za sebou porazil demokrata Adlaie Stevensona.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zákeřný telefonát, který může ovlivnit americké volby. USA zachvátil trend swattingu

Tagy: