Trump udělal ze Štědrého dne svátek. Státní zaměstnanci dostanou placené volno

Většina amerických státních zaměstnanců se může radovat. Vánoce mohou strávit v poklidu se svými rodinami. Dosluhující prezident Donald Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, podle které mají zůstat federální a státní úřady 24. prosince uzavřené. Není to přitom poprvé, kdy prezident udělil státním zaměstnancům během Vánoc den placeného volna navíc. Prezident se tím snaží vzdorovat i demokratům, kteří podle něj vedou „válku proti Vánocům“.

„Ve čtvrtek 24. prosince, den před Prvním svátkem vánočním, budou uzavřena všechna federální pracoviště a jejich zaměstnanci budou uvolněni ze svých pracovních povinností,“ stojí v prezidentem podepsaném exekutivním nařízení. Jedním z důvodů pro udělení placeného volna byl fakt, že První svátek vánoční vyšel letošní rok na pátek. Státní zaměstnanci tedy zůstanou doma celé čtyři dny.

Přestože Trump postupoval stejným způsobem i v roce 2018, tak zdaleka nejde o nepsané pravidlo. Jak upozornil web Government Executive, tak předchozí demokratičtí prezidenti nebyli tak přívětiví. Prezident Barack Obama dal v roce 2019 a 2008 zaměstnancům státu na čtvrtek jen půl den volna. Stejně postupoval v roce 1998 i Bill Clinton. Donald Trump dal přitom v minulém roce státním zaměstnancům den volna i ve středu.

Trump se v minulosti nechal slyšet, že demokraté se snaží Vánoce, jakožto křesťanské svátky, znevážit. „Pamatujete si, jak nám chtěli vzít Vánoce? Nechtěli nám dovolit říkat: ‚Veselé Vánoce.‘ Od teď ale budou zase říkat: ‚Veselé Vánoce,‘“ prohlásil před svými podporovateli minulý rok prezident. Trump vinil demokraty z potlačování Vánoc od zahájení své prezidentské kampaně v roce 2016.

Prezident hájil pořádání oslav v Bílém domě

Donald Trump tento týden také odmítl kritiku, že by pořádání vánočních oslav v Bílém domě bylo vzhledem k pokračující pandemii koronaviru nezodpovědné. „Jsou to vánoční party a upřímně výrazně jsme omezili počet účastníků,“ řekl v úterý před novináři. „Vidím spoustu lidí na těchto večírcích v maskách. Máme tam spousty lidí, kteří tam nosí masky, a myslím, že je to dobrá věc,“ pokračoval.

Bílý dům hostí vánoční party a oslavy spojeném s Chanukou od minulého týdne. Brání se tím, že počty účastníků na těchto oslavách jsou výrazně omezeny. Podle listu Washington Post se však každého večírku účastní nejméně padesát lidí.

Tagy: