Trumpa v Bílém domě se Ukrajinci neděsí. Že miluje Rusko? Nesmysl, řekl CNN šéf rozvědky

Kyrylo Budanov, šéf Hlavního ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny, se možné rošády v Bílém domě neobává. Exprezident Donald Trump je podle něj zkušený člověk. Často skloňovaná myšlenka, že má Rusko v lásce, je podle Budanova „totální nesmysl“. Řekl to pro americkou CNN.

Exprezident USA Donald Trump čelí stejně jako před svým prvním mandátem nařčení, že je nakloněný Rusku a Ukrajinu je připravený okamžitě po nástupu do úřadu Moskvě přenechat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina dostane 50 miliard eur. Na summitu se na tom jednomyslně shodli lídři EU

Trump ostatně loni prohlásil, že by válku vyřešil do 24 hodin, což mnozí analytici chápali tak, že by Ukrajince donutil, aby Vladimiru Putinovi přepustili okupovaná území.

Velitel ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov ale takové obavy považuje za přehnané. „Trump je zkušený člověk. Mnohokrát padl a vždy se dokázal zvednout, to je velmi důležitá vlastnost. Říkat, že on a jeho republikánská strana jsou milovníci Ruské federace, je totální nesmysl,“ řekl Budanov pro CNN.

Stejně tak si nemyslí, že by USA nechaly Ukrajince na holičkách. „Očekáváme jejich pozitivní postoj,“ doplnil.

Co Ukrajincům chybí?

V rozhovoru pro americkou televizi hovořil také o aktuálním vývoji na frontě. Popsal, co Ukrajině chybí a také kdy předpokládá zásadní průlom.

„Dělostřelectvo je jedním z nejdůležitějších faktorů této války. Je to spíše o kvantitě, ne tolik o kvalitě. Dále jsou důležité bitevní letouny. Typ, který mají Spojené státy. Například A-10 Thunderbolt a tak dále, to může opravdu pomoci,“ uvedl Budanov.

Podle něj jsou teď Rusové sice v tlaku, brzy jim prý ale dojdou síly. „Dle mého názoru se velké věci na bojišti začnou dít někdy na jaře nebo na začátku léta,“ řekl šéf ukrajinské rozvědky, čímž možná naznačil další chystanou ukrajinskou protiofenzivu.

Rovněž potvrdil, že Ukrajina bude pokračovat i v úderech na území Ruské federace. „K Rusům přišla válka. Plán zahrnuje všechna strategická zařízení Ruska,“ zmínil.

Pro ruskou armádu je sám Budanov důležitý cíl. Putin se ho podle CNN opakovaně snažil zabít. Při posledním incidentu byla hospitalizovaná Budanova žena, a to po údajné otravě těžkými kovy. Nakonec ale přežila.

V současnosti se z Ukrajiny šíří zprávy o tom, že se chystá odvolání vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného. A to kvůli nepovedené loňské protiofenzivě. Objevily se spekulace, že by na jeho místo mohl nastoupit právě Budanov. Ten ale domněnky v rozhovoru rozptýlil.

„Kdyby mě jmenovali, seděl bych tady s vámi?“ uzavřel Budanov s úsměvem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničili jsme ruský raketový člun, tvrdí ukrajinská rozvědka. Útok zaznamenala na video

Tagy: