Trump získal definitivní nominaci do boje o Bílý dům. Zároveň zvolil svého viceprezidenta

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson (R-LA) hovoří v první den republikánského národního sjezdu ve Fiserv Forum 15. července 2024 v Milwaukee ve Wisconsinu.

Trump si vybral kandidáta na viceprezidenta

Republikánská strana v pondělí na sjezdu v americkém Milwaukee podle očekávání oficiálně nominovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa jako svého kandidáta pro prezidentské volby v listopadu tohoto roku. Informovaly o tom agentury Reuters a AP, podle nichž Trump získal potřebnou většinu delegátů.

Trump, který se v sobotu stal terčem atentátu při mítinku s voliči, má s projevem vystoupit až na závěr sjezdu ve čtvrtek. Již v pondělí však oznámil, že si vybral senátora J. D. Vance jako svého kandidáta na viceprezidenta, vzápětí ho republikánský sjezd formálně nominoval .. „Po dlouhých úvahách a přemýšlení... jsem se rozhodl, že tou nejlepší osobou na převzetí funkce viceprezidenta Spojených států je senátor J. D. Vance ze skvělého státu Ohio,“ uvedl Trump. Píše o tom také americká CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Ovlivní útok na Trumpa českou politiku? Michopulos nastínil scénáře, nebezpečí ale odmítl

Bidenův štáb ihned Vance kritizoval jako někoho, kdo bude sloužit Trumpovi, i kdyby to znamenalo „porušovat zákony“. Prohlášení kampaně připomíná, že Trumpův viceprezident z prvního funkčního období Mike Pence odmítl po minulých prezidentských volbách podpořit snahu zablokovat Trumpovu porážku, a tvrdí, že Vance by to udělal. Opírá se přitom o jeho vyjádření, že by v Penceově pozici výsledek regulérních voleb neuznal.

Svoboda: Vance je rozumná volba

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS označil Trumpovu volbu za rozumnou. Očekává, že Vance dokáže oslovit i nerozhodné voliče, kteří stále neví, kterému kandidátovi hodí v listopadu svůj hlas do urny a posunou ho blíže k Bílému domu. Podotkl, že Vance je navíc mladý politik a senátor, což hraje Trumpovi do karet.

Trump ve svém prohlášení rovněž připomenul, že Vance v minulosti sloužil u námořní pěchoty a absolvoval práva na Yaleově univerzitě. „Jako viceprezident bude J. D. dál bojovat za naši ústavu, stát po boku našich vojáků a udělá všechno, aby mi pomohl udělat Ameriku znovu skvělou,“ pokračuje příspěvek. Trump v něm poblahopřál i Vanceově manželce Ushe, s níž má senátor tři děti.

Podle deníku The Wall Street Journal senátor Vance za svůj vzestup v Republikánské straně vděčí „bezkonkurenční schopnosti formulovat principy nového konzervativního hnutí“. To je založené na tvrdé kontrole hranic, zavádění cel, významných ekonomických intervencích státu a na ústupu USA ze světové scény, píše list. Vance je v Kongresu jedním z lídrů odporu vůči vyzbrojování Ukrajiny a předloni při ruské invazi prohlásil, že je mu „vcelku jedno“, co se s napadenou zemí stane.

Trump ve volbách 5. listopadu pravděpodobně vyzve demokratického prezidenta Joea Bidena, jehož nominaci by demokraté podle předpokladů měli oznámit na sjezdu konaném od 19. srpna. Straničtí delegáti by ale o věci mohli hlasovat už na konci července.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Agenti na Trumpa naskákali během vteřin. Hrdinou je hasič, říká zasahující lékař

Tagy: