Plesl: Pokus o atentát byl pro Trumpa dvojitý dar z nebe. Umí skvěle reagovat, vytěží maximum

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl

K věci (197)

Pokus o atentát byl pro amerického exprezidenta Donalda Trumpa dar z nebe. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil šéfredaktor deníku MF Dnes Jaroslav Plesl. Podle něj exprezident ze situace vytěží maximum, což dokazuje oslavné Trumpovo gesto, kterým rozjásal dav svých podporovatelů jen několik desítek vteřin po střelbě. Trochu opatrnější byl politolog Tomáš Klvaňa. Do listopadových voleb podle něj zbývá ještě spousta času a do kampaně může promluvit ještě spousta jiných událostí.

Dvojitý dar z nebe. Tak popsal střelbu na amerického exprezidenta Donalda Trumpa šéfredaktor deníku MF Dnes. „Poprvé tím, že útok přežil a podruhé proto, že k němu došlo. On v těchto situacích umí skvěle reagovat,“ uvedl Plesl v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Zastavil se čas, pak přišla noční můra. Dcera oběti střelby na Trumpa napsala dojemný vzkaz

Dokládá to na Trumpově oslavném gestu s rukou zaťatou v pěst, které předvedl obklopen ochrankou jen chvíli po střelbě. „Zareagoval tak, jak by to neudělala absolutní většina lidí. Takto by se zachovaly možná jednotky lidí na světě,“ míní novinář.

Ze situace podle Plesla exprezident vytěží maximum možného. Navíc očekává, že opadne tlak, kterému Trump musel čelit. „Ve světle neúspěšného atentátu už nebude možné říkat, že Trump je absolutní zlo, které je třeba za každou cenu zastavit. Jakákoliv ostrá rétorika tohoto typu bude ze strany Trumpa a jeho spojenců vykládána jako výzvy k podobným akcím,“ dodal Plesl.

O dost mírnější byl v hodnocení důsledků střelby politolog Klvaňa. Kdyby se prezidentské volby odehrávaly v příštím týdnu, Trump by podle něj slavil vítězství: „Vzpomeňme si ale na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Jeho strana následně v evropských volbách nevyhrála. I do kampaně ve Spojených státech může zasáhnout celá řada věcí. Emoce ale jasně nahrávají Trumpovi,“ řekl Klvaňa ve vysílání CNN Prima NEWS.

V následujících dnech se může stát, že Trumpova popularita vzroste. „Půjde zejména o středové voliče, kteří se v emocích přikloní spíše k republikánskému kandidátovi. To ale může trvat krátkou dobu a podpora může klesnout,“ dodal politolog.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump má po atentátu do Bílého domu blíž, míní amerikanista Hornát. Střelba zmobilizuje jeho voliče

Tagy: